Yörüklerin 'Oğlak Telaşı' Başladı

Yörük yaşamının son temsilcileri Sarıkeçililer, en büyük geçim kaynağı olan keçi sürülerindeki oğlakları kış şartlarında hayatta tutabilmek için mücadele ediyor Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Gök: 'Yılda bir kez olan bu doğumlarda hanemizde bulunan tüm bireyler oğlaklara yardımcı olur. Eğitim gören bir çocuğumuz bile okuldan geldiği zaman hemen oğlakların yanına gider ve beslenmelerine yardım eder'

İçel'de, konargöçer yaşam tarzının son temsilcisi Sarıkeçili Yörükleri, geçim kaynakları olan keçi sürülerinde ocak ayında doğan oğlakların kış şartlarında hayatta kalabilmesi için özel sarf ediyor.

Anadolu'daki bin yıllık Yörüklük geleneğini sürdüren ve sayıları gittikçe azalan Sarıkeçililer, kışın etkisini hissettirmesiyle Konya ve Karaman bölgesinden indikleri İçel'in Silifke ilçesi sınırlarındaki kızılçam ormanında yaşamlarını sürdürüyor.

Ocak ayıyla farklı bir telaşın sardığı Yörükler, en büyük geçim kaynağı olan keçilerinin yavrularını hayatta tutmak için mücadele ediyor.

Zorlu kış şartları ve soğuk havaya rağmen, oğlakların beslenmesini sağlayan aileler, yavrularıyla ilgilenmeyen keçileri de tek tek sağarak oğlakların süt içmesini kolaylaştırıyor.

Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak ayında başlayan yavrulama dönemiyle birlikte zorlu bir sürece girdiklerini dile getirdi.

Tek geçim kaynaklarının küçükbaş hayvanlar olduğuna işaret eden Gök, şöyle devam etti:

"Yılda bir kez olan bu doğumlarda hanemizde bulunan tüm bireyler oğlaklara yardımcı olur. Eğitim gören bir çocuğumuz bile okuldan geldiği zaman hemen oğlakların yanına gider ve beslenmelerine yardım eder. Bu süreç içerisinde biz de onları tanıma fırsatı buluruz. Bunların her birini çok iyi tanırız. Kim kimin yavrusu çok iyi biliriz. Oğlaklar geleceğimiz için yetiştirdiğimiz çocuklar gibidir. Öyle bir şey ki çocuğumuz, gencimiz, yaşlımız, gelinimiz, kızımız, öğrencimiz bu oğlakların beslenmesiyle uğraşır. Burada bir emek, uğraş ve alın terin var. Doğaya yeni bir can gelmiş. Bu canın hayatta kalabilmesi için hepimiz uğraşırız."

Yörüklerden Ahmet Bakıncıoğlu da her yıl bu dönemde kış mevsimi bitimine kadar oğlakların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için büyük çaba sarf etiklerini belirtti.
Kaynak: AA