Sokakta Çalışan Çocuklar Zorunlu Temel Eğitime Yönlendiriliyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi'nde, 701'i sığınmacı olmak üzere toplam bin 320 çocuğa eğitim veriliyor Çocukların öncelikle zorunlu temel eğitime yönlendirildiği merkezde, aile içi problemlerin çözüme kavuşturulması amacıyla ailelere yönelik seminerler düzenleniyor.

Sıhhiye'deki "Ankara Büyükşehir Belediyesi Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi"nde, sokakta çalışan 701'i sığınmacı olmak üzere toplam bin 320 çocuğa çeşitli alanlarda eğitim veriliyor. Merkeze devam eden çocuklar, öncelikle zorunlu temel eğitime yönlendiriliyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, sokakta çalışan çocukların hem toplumla bütünleşmesi hem de ihmal ve istismarının önlenmesi için Sıhhiye'deki "Ankara Büyükşehir Belediyesi Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi"nde çalışmalar yürütülüyor.

Çocuklara, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre ihtisas kazandırılması amaçlanan merkezde, eğitim destek, sağlık, psikolojik ve sosyal destek hizmetleri veriliyor. Çocukların, üç öğün yemek yiyebildikleri, berber ve çamaşırhane hizmetlerinden yararlanabildikleri merkezde, sportif faaliyetler de yapılıyor.

Çocukların gittiği okul ile yaşadığı sorunlar konusunda arabuluculuk yaparak iletişimi sağlayan merkez, yoksulluk nedeniyle okula devam edememiş olanların her türlü ihtiyacını da karşılıyor. Çocukları öncelikle zorunlu temel eğitime yönlendirerek eğitimden geri kalmalarının önüne geçen merkez, aynı zamanda aile içi problemleri çözüme kavuşturmak için ebeveynlere yönelik seminerler düzenliyor.

1993 yılında kurulan ve ilk yıllarda 5 bine yakın çocuk üyesi bulunan merkezde verilen eğitimler ve alınan önlemlerle bu sayı bin 320'ye düştü. Gönüllülerce merkeze getirilen çikolata ve meyve suyu gibi birçok gıda "askıda" uygulaması ile her gün çocuklarla buluşuyor.

- Üye olduğu merkezde eğitmen oldu

10 yaşında, sokaklarda ayakkabı boyacılığı yaparken tanıştığı merkezde, şu anda judo antrenörlüğü yapan Musa Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu merkez benim gibi birçok gencin hayatını değiştirdi. Buradaki çocuklara baktıkça eski günlerimi hatırlıyorum. Hedefimiz, çocuklarımızın her şeyden önce vatanına, milletine, ülkesine faydalı bireyler olmalarını sağlamak. Sokakta çalışan çocuklarımızı ve gençlerimizi inşallah bu merkez kurtaracak."

- Sığınmacı çocuklar da merkezden faydalanıyor

Ülkelerindeki terör saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan ve maddi imkansızlıklar sebebiyle sokaklarda çalışan 701 çocuk da merkezde Türkçe öğreniyor ve çeşitli faaliyetlere katılıyor.

Musul'dan kaçıp Türkiye'ye sığınan çocuklardan 14 yaşındaki Enfal Arbut, merkeze bir yıldır geldiğini belirterek, "Merkezde Türkçe konuşmayı, okumayı ve yazmayı öğrendim. Burada resim yapıyoruz, Kur'an-ı Kerim'i öğreniyoruz. Arkadaşlarım oldu, onlarla birlikte keyifli zaman geçiriyoruz. Bu merkezi çok seviyorum." ifadelerini kullandı.

Merkezde eğitim alan çocuklar, uzman hekimler tarafından periyodik sağlık taramasından da geçiriliyor. Sağlık problemi yaşayanların ilaç ve ameliyat giderleri de Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.

Kaynak: AA