Türkiye-ABD TIFA 10'Uncu Dönem Toplantısı 12-13 Eylül'de Yapılacak

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasında 1999 yılında imzalanmış olan Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması (TIFA) 10’uncu dönem toplantısı 12-13 Eylül’de Ankara’da gerçekleştirilecek.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye ile ABD arasında 1999 yılında imzalanmış olan Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması (TIFA) 10’uncu dönem toplantısı 12-13 Eylül 2017 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Söz konusu toplantıda Türk Heyetine Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, ABD Heyeti’ne ise ABD Ticaret Temsilci Yardımcısı Dan Mullaney başkanlık edecek. Yapılan açıklamada, Türkiye-ABD ikili ticareti 2016 yılında 17,5 milyar dolara yükselirken, 2017 yılı sekiz aylık döneminde ABD’ye yapılan ihracat 4,4 milyar dolar, ABD’den yapılan ithalat ise 5,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2002-2016 döneminde Türkiye’de yapılan ABD kaynaklı doğrudan yatırımların kayıtlı değeri ise 11,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de bin 742 adet ABD sermayesine sahip şirket faaliyet gösterdi.

Toplantının temel amacının iki ülkenin ortak hedefi olan ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da yukarı seviyelere taşınması için atılabilecek adımların geliştirilmesi ve değerlendirilmesi olarak belirtilirken, "ABD ve Türkiye ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel olduğu hususunda genel bir mutabakat mevcuttur. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için, kısa ve orta vadede iki ülke ticari ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin ticarete olumsuz etkilerinin azaltılmasının yolları keşfedilecektir. Bunun yanı sıra, uzun vadede ise iki ülke arasında ticaretin serbestleştirilmesi ve derinleştirilmesi için atılabilecek ilave adımlar değerlendirilecektir. Bu kapsamda ilk aşamada, ABD tarafından demir çelik ürünlerinde ülkemize uygulanan ve anılan ülkeye ihracatımızın önemli bir kısmını etkiler hale gelen korunma önlemleri ile ABD’de milli güvenlik gerekçesiyle demir-çelik ve alüminyum için sürdürülen soruşturmalardaki gelişmeler neticesinde giderek artan korumacı eğilimler, toplantı gündeminde yer almaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, siyah incir, taze nar, domates, kiraz, şeftali, kavun, biberin ABD’nin ’Türkiye’den ithal edilebilir yaş-meyve sebze ürünleri listesi’ne dahil olması için devam eden teknik süreçlerdeki güncel durum da toplantıda ele alınacak konular arasında olduğu belirtilirken, üçüncü ülkelerde gerçekleştirilecek projelere iki ülke Eximbank’larınca ortak finansman sağlanmasına yönelik mutabakatın hayata geçirilmesi de görüşülecek olan bir diğer husus oldu. Diğer taraftan, Türkiye’nin ihracatını yakından ilgilendiren ve ABD’de 2017 yılı sonunda süresi bitecek olan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nin (GTS) geleceği de toplantıda gündeme gelecek. Suriyeli mültecilerin ekonomiye kazandırılması amacıyla, dünyanın belli başlı gelişmiş ülkelerince mültecilere yönelik olarak küresel çapta bir tercihli ticaret düzenlenmesinin hayata geçirilmesi için yapılan çalışmalar da toplantı esnasında ele alınacak.

Toplantıda ABD tarafınca fikri mülkiyet alanındaki gelişmeler, sağlık sektöründe yürütülen yerelleşme çalışmaları, veri transferi, teknoloji transferine yönelik faaliyetler, Türkiye’de uygulanan ilave gümrük vergileri, tarım ürünleri ticaretine ilişkin hususlar ile ürün güvenliği uygulamalarının gündeme getirilmesi bekleniyor. Toplantı vesilesiyle ikili ilişkilerdeki hususların yanı sıra, küresel ticaret ortamına ilişkin gelişmeler ve beklentiler hakkında da görüş alışverişi de yapılacak. Bu çerçevede, müzakereleri bir süredir askıya alınmış olan, Türkiye’nin de dâhil olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Hizmet Ticareti Anlaşması’nın (TiSA) geleceği, Türkiye’nin de dâhil olmayı hedeflediği ABD ile AB arasındaki TTİP müzakerelerine ilişkin beklentiler, OECD bünyesinde sürdürülen demir-çelik sektöründe dünya çapındaki kapasite fazlasına ilişkin çalışmalar ile Arjantin’de yapılacak olan DTÖ 11’inci Bakanlar Konferansının gündemine ilişkin hususlar da 10’uncu Dönem TİFA toplantısında ele alınacak olan küresel konular olacak.

Toplantı vesilesiyle, iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerdeki üst düzey diyalog mekanizmalarının işleyişi ele alınacak ve toplantı takvimleri belirlenecek. Bu itibarla, iki ülke arasında Bakanlar düzeyinde toplanan Ekonomik ve Ticaret Stratejik İşbirliği Çerçevesi ve yine bu mekanizma içinde görev yapan İş Konseyinin 3’üncü dönem tavsiye kararlarının ele alınacağı ortak toplantıya ilişkin hazırlık ve gelişmeler gözden geçirilecek. Toplantıda ABD tarafına, ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve serbestleştirilmesi için iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması sonuçlandırılmasının hedeflenmesi gerektiği yönündeki Türkiye’nin görüşü de ayrıca aktarılacağı bildirildi.

Kaynak: İHA