Enflasyon Rakamlarının Yankıları

ATSO Başkanı Çetin: 'Orta Vadeli Mali Plan revize edilmeli, istikrarlı büyüme hedefiyle beklentilerin iyileştirilmesi ve enflasyonda katılaşmanın önlenmesi yönünde adım atılmalıdır'.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Orta Vadeli Mali Plan'ın revize edilmesi, istikrarlı büyüme hedefiyle beklentilerin iyileştirilmesi ve enflasyonda katılaşmanın önlenmesi yönünde adım atılması gerektiğini belirtti.

Çetin, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aylık enflasyonun son 9 yılın en yüksek değeri olarak gerçekleştiğini kaydeden Çetin, yıllık TÜFE'nin de yeniden çift haneye çıktığını anımsattı.

Sebze fiyatlarındaki hızlı düşüşün ve giyim sektöründe indirimlerin devam etmesine rağmen, başta LPG dolum ücreti, tüp gaz, mobilya, kiralar ve süt ürünleri fiyatlarının enflasyon artışında belirleyici olduğunu vurgulayan Çetin, 'Türkiye ekonomisinin yüksek büyümeyi enflasyon ve cari açık artışıyla birlikte gerçekleştirebilmesi yapısal sorunlarımızın önemini bir kez daha göz önüne sermektedir.' ifadesini kullandı.

Enflasyonda sadece sebze ve meyve fiyatlarının etkili olmadığını belirten Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Yüksek enflasyon halkın satın alma gücünü azaltmakta, kredi faizlerinin düşürülmesini engellemekte, yatırımları caydırıcı etki yaratarak, ekonomimizin rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Bu nedenle Orta Vadeli Mali Plan revize edilmeli, istikrarlı büyüme hedefiyle beklentilerin iyileştirilmesi ve enflasyonda katılaşmanın önlenmesi yönünde adım atılmalıdır. Ağustos ayı enflasyonunun bir başka dikkat çekici özelliği bölgemizde TÜFE'nin Türkiye ortalamasının oldukça üzerine çıkmış olmasıdır. Turizmdeki canlılık Antalya dışında, Muğla ve Aydın gibi illerde de enflasyonun dönemsel olarak yükselmesini sağlamıştır. Bölgeler arasında en yüksek aylık artış ise Batı Akdeniz'de görülmüştür. Bir önceki yıla göre turist sayısındaki yüzde 65 artışın genel bir canlanma yaratması doğaldır. Bölgeler arasındaki enflasyon farkları kısa dönemde yüksek olsa bile uzun dönemde azalmaktadır.'
Kaynak: AA