Tarihi Milli Park Ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi Yapılacak

Muş’un Malazgirt ilçesinde, Anadolu’nun kapılarını Türk ve İslam dünyasına açan Malazgirt Zaferi’nin anlatılacağı, "Tarihi Milli Park ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi"nin yapılması için çalışmalar başlatıldı.

Tarihi Milli Park Ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi Yapılacak
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Malazgirt ilçesinde ‘Bin Yıllık Geçmişten, Bin Yıllık Geleceğe Malazgirt’ projesi kapsamında yapılacak Tarihi Milli Park ve 1071 Panorama Müzesi için düşünülen alanları incelemek Malazgirt ilçesine geldi.

Malazgirt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Soner Kırlı ile birlikte Tarihi Milli Park ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi olarak düşünülen alanları gezen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, tarihi Malazgirt ilçesinde bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade etti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, yaptığı açıklamada, Malazgirt Zaferi’nin öneminin daha iyi anlaşılması ve Zafer Anıtı’nın tanıtılması amacıyla Tarihi Milli Park ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi oluşturulacağını söyledi.

Malazgirt’in, Çanakkale Zaferi kadar önemli bir zafer olduğunu hatırlatan Genel Müdür Taş,”Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, tarihi ilçemizde Tarihi Milli Park ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, artık 26 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri Çanakkale ruhu ile kutlanacak" diye konuştu.

Malazgirt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Soner Kırlı ise, ”Malazgirt savaşı Türklerin Anadolu’ya acılan en büyük kapısıdır. Tarihi ilçemizde yapılması düşünülen Tarihi Milli Park ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi, şanlı Türk tarihi acısından çok anlamlı olacağını, çok güzel mesajlar vereceğini düşünüyoruz. İstanbul’da 1453 Panorama var. İnşallah buradaki çalışmalar tamamlandığında Çanakkale’ye nasıl öğrenciler ve vatandaşlar gidiyorsa, Muş’a, Malazgirt’e de Türkiye’nin her tarafından öğrenciler gelecek. Bu hem kültür turizmi açısından hem de buradaki birlikte yaşam ve birlikte tarih oluşturma bilincinin de gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır. Tarihi Milli Park ve 1071 Malazgirt Panorama çalışmasının Muş’a ve Malazgirt’e hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

Proje kapsamında, Malazgirt’teki Ahlat yolu üzerinde 5 bin metre kare alan üzerine yapılması düşünülen "Tarihi Milli Park ve 1071 Malazgirt Panorama Müzesi" ve açık hava müzesi, Sultan Alparslan makamı ve Sultan Alparslan Namazgahı, tören meydanı, cami, lokanta ve kafe yapılması planlanıyor.
Kaynak: İHA