CHP Ankara Milletvekili Kuşoğlu Açıklaması

'Vergi adaletli alınır, belli prensiplere dayanır. Böyle bir zammın, vergi olarak nitelendirilmesi yanlıştır. Bu doğrudan doğruya zamdır'

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, motorlu taşıtlar vergisindeki artışa ilişkin, "Vergi adaletli alınır, belli prensiplere dayanır. Böyle bir zammın, vergi olarak nitelendirilmesi yanlıştır. Bu doğrudan doğruya zamdır." dedi.

Kuşoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Sayıştay'ın 2016 yılı denetimleri sonucunda düzenlediği 200'e yakın raporu 16 gün önce TBMM Başkanlığına sunduğunu hatırlattı.

Meclisin 1 Ekim'de çalışmalarına başlamasıyla kendisinin de üyesi olduğu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun önce 130 maddelik vergi düzenlemelerini içeren torba kanun tasarısını, ardından da bütçeyi ele almasının beklendiğini belirten Kuşoğlu, komisyon üyelerinin Sayıştay raporlarını incelemeye yeterli vakit bulamayacaklarını söyledi.

Bunun vatandaşın bütçe hakkının engellenmesi, TBMM'nin denetim görevini yerine getirememesi anlamına geldiğini ifade eden Kuşoğlu, Sayıştay roparlarının Meclise tesliminin üzerinden 16 gün geçmesine rağmen hala milletvekillerine ulaştırılmamış olmasını eleştirdi.

Kuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Meclis Başkanlığından raporların gönderilmesi yönünde defalarca talepte bulundum. Gönderilmedi. Gerekçe olarak da Meclisin tatilde olması gösetirildi. Meclisin tatilde olması; Meclis çalışmalarının belli bir süre ertelenmesidir. Rapor dağıtımı Meclis çalışması değildir. Yaz dönemi boyunca onlarca evrak biz milletvekillerine dağıtılmıştır. Raporların dağıtılmaması vatandaşın bütçe hakkının engellenmesidir. Bu yanlışlığın bir an önce düzeltilmesini talep ediyorum."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kuşoğlu, bazı çevrelerce vergilerdeki yükselmenin savaş ekonomisi ile açıklandığının ifade edilmesi üzerine, "Bu zam, Meclisten geçtikten sonra 2018'de yürürlüğe girecek. 2018'de bir savaş olduğunu mu söylemek istiyoruz? Hükümetin böyle bir düşüncesi mi var?" diye sordu.

Bütçe açığında artış beklendiğini dile getiren Kuşoğlu, bu artışın hükümetin ekonomiyi yönetemediğini gösterdiğini savundu.

Kuşoğlu, "Bu artışları kimse savaş ekonomisine yormasın. Bu yönetememenin sonucudur. Ve gerçek anlamda vergi değildir. Çünkü vergi adaletli alınır, belli prensiplere dayanır. Böyle bir zammın, vergi olarak nitelendirilmesi yanlıştır. Bu doğrudan doğruya zamdır. Halkın değerleriyle alay etmektir. Vatandaşın otomobil kullanmasını engellemektir." diye konuştu.

Bülent Kuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretine ilişkin soruya ise "Neden geldiği, neden birkaç saat kaldığı muamma olarak kaldı. Biz de bunu parlamenterler olarak soruyoruz?" yanıtı verdi.

Kaynak: AA