'Adana-Beyrut Ticaret Köprüsü'

Adana iş heyeti, Beyrut'ta Lübnanlı iş adamlarıyla bir araya geldi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gelen Adana iş heyeti, iki kent arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulması amacıyla başlatılan proje kapsamında görüşmeler yaptı.

Beyrut'taki bir otelde düzenlenen organizasyonda ikili görüşmelere geçilmeden önce "Adana-Beyrut Ticaret Köprüsü" başlıklı toplantı gerçekleştirildi.

Çukurova Kalkınma Ajansı yetkilisi Işıl Uyan, burada yaptığı sunumda Çukurova bölgesinde gelişen sektörler hakkında Lübnanlı iş adamlarına bilgi verdi. Adana'daki öncü sektörlerin sanayi, tarım ve tekstil olduğunu kaydeden Uyan, Çukurova bölgesinin 2016 yılında Lübnan'a yönelik ihracatının 46 milyon dolar civarında seyrettiğini, buna karşılık ithalatın ise yaklaşık 2 milyon dolar olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan Beyrut Ticaret Odası Genel Müdürü Rabih Sabra ise bugünkü toplantının bir sene içinde düzenlenen dördüncü toplantı olduğunu hatırlatarak, her iki taraftan delegasyonların temaslarına yoğun şekilde devam ettiğini, bu çerçevede ticaret hacminin artmasını umduklarını belirtti.

Adana Tanıtım ve Kalkınma (ATAK) AŞ Genel Müdürü İlhami Günsel, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaklaşık bir yıl önce başladığımız Adana-Beyrut Ticaret ve Turizm Köprüsü Projesi kapsamında ikinci kez Beyrut'a geldik. Daha önce de Beyrut'tan bir ticaret heyetini Adana'da ağırladık. Amacımız Adana-Beyrut arasında bir ticaret köprüsü kurup hem Lübnan hem de Ortadoğu ve Afrika pazarlarında Beyrutlu tüccarların bağlantılarını Adana'nın üretimi için kullanmak." dedi.

Günsel, ikili ticaret hacminin şu an düşük seviyede seyretmesine karşın yüksek potansiyelin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, "En büyük avantajımız Adana-Beyrut arasında 6 uçak seferi olması. Ayrıca İçel Limanı'ndan Beyrut'a her hafta üç konteyner gemisi çıkıyor. Dolayısıyla bu avantajların Türk sanayiciler ve Adanalı tüccarlar tarafından değerlendirilmesi için bu çalışmaları yapıyoruz." diye konuştu.

Lübnan Türk İş Konseyi Başkanı Vecih Bizri de Adana ve Beyrut'un birbirine çok yakın olduğunu ve bu nedenle beklentilerinin yüksek olduğunu kaydetti. Bizri, Türk girişimcilerin Lübnan diasporasının bağlantıları sayesinde Ortadoğu ve Afrika'da yeni iş olanakları ve ihracat potansiyeli oluşturacaklarını söyledi.

- "İki ülke arasında çok büyük potansiyel var"

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes de projenin önemini vurgulayarak, "Adana ve Beyrut bölgede birbirine en yakın iki ticari merkez. İki ülke arasında hem ticaret hem de turizm alanlarında çok büyük bir potansiyel var. Amacımız bu projeyle iki şehir arasında ticaret, turizm ve yatırımların karşılıklı olarak geliştirilmesi. Bu iki ülke ilişkilerine olumlu yansıyacak." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında 7 yıl önce kararlaştırılan serbest ticaret anlaşmasını hatırlatan Erciyes, "Ticaretin geliştirilmesi için 2010 yılında yaptığımız serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi en önemli konu. Bu konuda sonuç almak için çalışıyoruz." diye konuştu.

Toplantının ardından Adana'dan gelen heyet, çeşitli sektörlerdeki Lübnanlı iş adamlarıyla bir araya gelerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

"Adana-Beyrut Ticaret Köprüsü" toplantıları kapsamında Lübnan'a gelen Adana'daki farklı sektörlerden 25 iş adamı ve yönetici heyeti, Trablus Ticaret Odası'na yapacağı ziyaretin yanı sıra ülkenin ticaret ve turizm potansiyeline yönelik incelemelerde bulunarak bir dizi görüşme yapacak.

- Adana'nın "Beyrut Projesi"

Adana Ticaret Odası (ATO) ile Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş. tarafından, Adana ile Beyrut arasında turizm ve ticaret köprüsü kurulması amacıyla geçen yıl "Beyrut Projesi" başlatılmıştı.

Proje kapsamında ilk olarak ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ve beraberindeki heyet Ağustos 2016'da Lübnan'a ziyarette bulunmuştu. Lübnanlı turizmciler de kasım ayında Adana'da ağırlanmıştı.

Kaynak: AA