'Kadınların Yönetici Olduğu Şirketler Daha Başarılı'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: '500 bin 919 şirketin kadınlar tarafından yönetildiğini görüyoruz. Kadınların yönetici olduğu şirketlerimizin çok daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz' 'TÜİK'in hane halkı çalışmasına göre kadınlarımızın yüzde 8,1 iş gücüne katkı sağladığını görüyoruz'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, '500 bin 919 şirketin kadınlar tarafından yönetildiğini görüyoruz. Kadınların yönetici olduğu şirketlerimizin çok daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz' dedi.

Bakan Tüfenkci, Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen 'Bingöl Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi'nin açılışında, kadın ve erkeği ayrıştıran değil, bütünleştiren bir sistemin önemine değindi.

Kadınlara ayrı değer verdiklerini belirten Tüfenkci, anayasada kadınlar lehine pozitif ayrımcılığı getiren ve bunu her alanda hayata geçirmeye çalışan bir iktidar olduklarını vurguladı.

Tüfenkci, kadın girişimcilere her türlü desteği verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

'Kadınlarımızın gelişimi noktasında, 'Ekonomik ve ticari anlamda hangi fırsatları sunar, hangi destekleri verirsek daha ilerilere taşırız?' diye gerçekten kafa yoruyoruz. Sizden bu anlamda gelecek her türlü öneriye de hükümet olarak açık olduğumuzu ifade ediyorum. Kadınlarımızın fikirlerinin değer bulması, hayata geçmesi noktasında baktığımız zaman Türkiye'nin gelişmiş ülkelere göre esasında çok da geride olmadığını görebiliyoruz. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı hane halkı çalışmasına göre kadınlarımızın yüzde 8,1 iş gücüne katkı sağladığını görüyoruz.'

Bakanlıkça hazırladıkları veri tabanına göre Türkiye'de 1 milyon 889 bin 277 ticari şirket ve ticari işletme bulunduğunu anlatan Tüfenkci, bunlardan 530 bin 265'inde kadınların ortak olarak yer aldığını aktardı.

- 'Kadınların yönetici olduğu şirketlerimiz daha başarılı'

Kadınların iş hayatındaki başarılarına dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:

'500 bin 919 şirketin kadınlar tarafından yönetildiğini görüyoruz. Ülkemizde faaliyette bulunan toplam 35 bin 349 tek ortaklı anonim şirketin 4 bin 66'sı kadın girişimcilere ait. Ülkemizde tek ortaklı limited şirketlerin sayısı 228 bin. Bunların 31 bin 126'sı kadın girişimcilere ait. Bu şirketlerin tamamı kadın girişimciler tarafından işletilmektedir. Kadınlarımızın yaklaşık yüzde 14'ü tamamıyla kendi kurdukları şirketlerin yöneticileri ve kurucuları olarak ticaret hayatında yer almaktadır. Kadınların yönetici olduğu şirketlerimizin çok daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz. Özellikle ihalelerde ve ihracatta kadın yöneticilerin hakim olduğu şirketlerin çok başarılı işler aldığını ve ihracatta da büyüdüklerine şahit oluyoruz.'

Kadınların hayatın her alanında aktif olarak yer almasını istediklerini vurgulayan Tüfenkci, ülkede kadın esnaf sayısının 261 bin 263'ü bulduğunu, kayıtlı esnafın yüzde 15'ine yakınının kadın esnaftan oluştuğunu söyledi.

Bingöl'deki 94 bin 366 esnaftan sadece 270'inin kadın olduğunu anlatan Tüfenkci, bu sayının Bingöl'e yakışmadığını ifade etti.

Bakan Tüfenkci, yeni ticari gelişmelere uygun olarak, özellikle küçük işletmelerin, kadınların evlerinde ve köylerinde ürettikleri küçük küçük değerleri internet ortamında rahatlıkla değerlendirdiğine dikkati çekerek, buna ilişkin Bakanlıklarının ve TOBB'un çalışmaları ve destekleri olduğunu dile getirdi.

Küçük sermaye sahipleri için kooperatiflerin de büyük bir çözüm olduğunu dile getiren Tüfenkci, yeni dönemde kooperatifleri ekonominin önemli unsurları haline getirmek istediklerini bildirdi.

- 'Kadın başkanlarımızın sayısının artmasını istiyorum'

Tüfenkci, köy, mahalle ve illerdeki küçük sermaye sahibi kadın girişimcilerin kooperatifler kurarak daha güçlü bir şekilde, ticaretin unsurları haline gelebileceğini kaydetti.

Bu tür kadın kooperatiflerine ayrıcalıklı destek verdiklerine işaret eden Tüfenkci, bu kooperatiflere devlet desteği olarak faiz süspansiyonlu kredi verilmesine yönelik çalışmalarda son aşamaya geldiklerini, bu mekanizmayı da hayata geçirmek istediklerini kaydetti.

Bakan Tüfenkci, 'Özellikle oda ve borsa yönetimlerinde kadın başkanlarımızın sayısının artmasını istiyorum. Özellikle TOBB'un bünyesinde yer alan girişimci kadınlarımızın bu anlamda aktif olarak oda ve borsa seçimlerinde yer almalarını istiyoruz. Kadınlarımızı iş dünyasında da kadın erkek diye ayırmaktan imtina edenlerdenim. Çünkü ben hep fırsat eşitliğine inananlardanım. Kadınların da erkeklerin de birbirini tamamlayan unsurlar olduğuna inananlardanım.' şeklinde konuştu.

Valilik, belediye, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, Bingöl Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Fırat Kalkınma Ajansı iş birliğiyle düzenlenen iki gün sürecek kongreye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TOBB Bakanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA