Barzani Açıklaması 'Yarın, Sandıklara Gidip Oylarını Kullanmanızı İstiyorum'

IKBY Başkanı Mesud Barzani, bölge insanına, “Yarın, hiç bir soruna yol açmayacak bir şekilde sandıklara gidip oy kullanmanızı istiyorum” çağrısında bulundu.

IKBY Başkanı Mesud Barzani, referanduma ilişkin nihai kararını açıkladı.

Düzenlediği basın toplantısı ile açıklama yapan Barzani, bölgenin geçmiş süreçlerde kimyasal saldırılara maruz kaldığını söyleyerek, “Katliamlarda binlerce çocuk ve kadın yaşamını yitirdi" dedi.

Barzani, “Ne 140. madde, ne bütçe ile ilgili anlaşılan meseleler uygulanmadı. Biz çağdaş, demokratik bir Irak için anlaşmıştık ancak şimdiki Irak bunlardan çok uzak dini, mezhepçi bir devlete büründü” açıklamasını yaptı.

2005 yılında Irak anayasasının hazırlandığını kaydeden Barzani, “Bu anayasa güzel hazırlanmıştı. Eğer Kürt halkının temsilcileri oy vermeseydi bu anayasa kabul edilmezdi" ifadelerini kullandı. Barzani, halkın görüşüne başvurmanın sorunların çözümü noktasında en doğru yol olduğunu savunarak, “Ama onlar tehdit ve emrivaki yolunu benimsemeye devam ediyorlar” dedi.

"Bu sürece bir çözüm bulmak için çok çaba sarf ettik” diyen Mesud Barzani, “Referandum Kürt halkının görüşünü ortaya koyması için birinci yoldur. Bu adımdan sonra da uzun soluklu bir yola girilecek. Bağdat’la iyi komşu olmak için çaba göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Referandum, bağımsızlığa doğru gidişin ilk adımıdır” diyen Barzani, “Bu süreç uzun bir süreçtir. Sınırların hemen belirleneceği ve ayrılığın hemen olacağı anlamına gelmez. Kürt halkına da şunları söylemek istiyorum. Yarın, hiç bir soruna yol açmayacak bir şekilde sandıklara gidip oylarını kullanmalarını istiyorum” açıklamasını yaptı.
Kaynak: İHA