Kazakistan'da Dini Aşırılıkçılık Ve Terörizmle Mücadele

Kazakistan Din ve Sivil Toplum İşleri Bakanlığı Din İşleri Komitesi Başkanı Erkin Ongarbayev, ülkede dini aşırılıkçılık ve terörizmle mücadele kapsamında 2017'de bir milyondan fazla kişiyi kapsayan 17 bine yakın etkinlik düzenlendiğini söyledi.

Ongarbayev, Ramada Plaza Astana Oteli'nde 'Dini Aşırılıkçılık ve Terörizmin Önlenmesinde Kamu Kuruluşlarının Rolü' temalı konferanstaki konuşmasında, 'İnternet ve sosyal medya, halkı ideolojik açıdan etkiliyor ve radikal ideolojinin yayılmasına sebep oluyor.' dedi.

Ülkede dini aşırılıkçılık ve terörizmin önlenmesi çerçevesinde ciddi ilerleme kaydedildiğini belirten Ongarbayev, 'Hükümet, ilk kez Selefilik anlayışına olumsuz tavrını açıkladı. Toplum söz konusu akımın yıkıcı olmasıyla ilgili net eğitim aldı ancak bazı ülkelerde bu akım kabul edilebilir.' diye konuştu.

Ongarbayev, dini bilgi içeren site ve yayınların Kazakistan'da sıkı denetim altında tutulduğunu da bildirdi.

Yılın başından bu yana, 3 bin internet sitesinin incelendiğini, bunlardan yarısının yasa dışı bilgi içerdiğinin tespit edildiğini vurgulayan Ongarbayev, 'Bu yıl kontrol edilen bin 500 kitap ve yayın arasından radikal görüş içeren onlarcası yasaklandı. Aynı zamanda dini aşırılıkçılıkla suçlananların rehabilitasyon sürecinde de aktif çalışmalar yapıldı. Ülkedeki 306 İlahiyat Enformasyon Merkezi, dini aşırılıkçılık ve terörizmle mücadele kapsamında 2017'de bir milyondan fazla kişiyi kapsayan 17 bine yakın etkinlik düzenledi.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA