Grand Pera'da Kültür Sanat Sezonu Açılıyor

ESKV Genel Müdürü Buharalı: 'Toplumları kültür ve sanatın etrafında toplayabilmeyi, sahip olduğumuz mekanlarla, kültür ve sanat etkinliklerimizle vazgeçilmez mekanlar arasında yer almayı hedefliyoruz' 'Emek Sineması geçmişte sinema sektörüne vermiş olduğu hizmet dışında opera, tiyatro, gösteri, müzik sanatına, konserlere ve birçok sanat dallarına ev sahipliği yapmaya devam edecek'.

Emek Sanat ve Kültür Vakfı (ESKV) bünyesinde gerçekleştirilen Grand Pera Kültür Sanat Sezonu, 23 Eylül'de İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) açılış konseri ile açılacak.

Grand Pera'da düzenlenen basın toplantısında ESKV Genel Müdürü Remzi Buharalı, Beyoğlu ilçesinin geçmişten bu yana kültür ve sanatın merkezi olduğunu söyledi.

Buharalı, ESKV olarak Grand Pera bünyesindeki kültür-sanat faaliyetlerini kurumsal bir çatı altında topladıklarını belirterek, 'Ülkemizdeki farklı seslere, yaklaşımlara, sanat dallarına ve sanatçılara kucak açıyoruz. Grand Pera, tarihi Cercle d'Orient binası ve Emek Sineması çok önemli değerlere sahip. Biz de bu çatı altında düzenleyeceğimiz etkinliklerle Beyoğlu'nun dönüşümüne öncülük etmeyi hedefliyoruz.' dedi.

Grand Pera içerisindeki Cercle d'Orient binasının 1983 yılından 2016'ya kadar kullanılmadığını dile getiren Buharalı, şöyle devam etti:

'Bu bina İstanbul'un çok önemli bir tarihi yapısı. Birinci derecede tarihi eseri ve koruma kurulunun çok yakından takip ettiği bir yapı. Koruma kurulunun kontrolleri çerçevesinde yapılan restorasyon sonucunda Cercle d'Orient'in Grand Pera projesi içinde yeniden hayat bulması bizim için çok önemli. Burada yine sanat sezonu içerisinde kültür ve sanat alanında birçok sanatçıya, topluluğa, sergiye ve sanatın birçok alanında çalışmaya bu binada ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz.'

Buharalı, yeniden restore edilerek 2016 yılında faaliyete geçen Emek Sineması'nın da önemine işaret ederek, 'Emek Sineması'nın da tarihsel süreçte yine İstanbul için çok büyük anlamı ve önemi var. Emek Sineması'nın içerisinde bulunan yan duvar ve tavanında yer alan bin beş yüz parça bezemenin çok özel bir laboratuvarda restorasyon ekibi tarafından konservasyonları yapıldı.' ifadelerini kullandı.

Emek Sineması'nın gelecek kuşaklara miras olarak kaldığının altını çizen Buharalı, şunları kaydetti:

'Çünkü Emek Sineması geçmişte sinema sektörüne vermiş olduğu hizmet dışında opera, tiyatro, gösteri, müzik sanatına, konserlere ve birçok sanat dallarına ev sahipliği yapmaya devam edecek. Emek Sineması'nın sahip olduğu ayrıcalık sadece içinde yapılacak olan faaliyetler değil, insanların o mekanı içerisinde olmaları durumunda yaşayacakları bir ayrıcalığı da hissettiriyor. Bunun yanı sıra Emek Sinemamızın hemen karşı blokta 150 kişilik bir tiyatromuz var. Burası da çok amaçlı bir şekilde kullanılabilen olanaklara sahip ve onun bir kat aşağısında 8 sinema salonumuz yine İstiklal Caddesi'nin sinema sektörüne vermiş olduğu geçmişteki hizmeti, hatta yok olan sinemaları tamamlarcasına sinemaseverlerin hizmetinde.'

Vakfın amaçlarına da değinen Buharalı, 'Toplumları kültür ve sanatın etrafında toplayabilmeyi, sahip olduğumuz mekanlarla, kültür ve sanat etkinliklerimizle vazgeçilmez mekanlar arasında yer almayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz sezon çok ciddi kurumlar bizlerle oldu. İDOB, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, bunun yanı sıra tiyatro alanında Ali Poyrazoğlu, Sumru Yavrucuk, Nilgün Belgün, Haldun Dormen gibi tiyatro sanatçıları burada etkinliklerini yaptılar.' diye konuştu.

Remzi Buharalı, Grand Pera'da 20 bin metrekare alanın yüzde 40'ının kültür ve sanat etkinliklerine ayrıldığını da sözlerine ekledi.

Grand Pera'da bu ay kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında 23 Eylül'de İDOB gala konseri, 26 Eylül'de İstanbul Modern Folk Topluluğu konseri müzikseverlerle buluşacak.

SE-SAM Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği iş birliği ile 5 yıl önce hayatını kaybeden yönetmen Metin Erksan anısına düzenlenen 'Metin Erksan Filmleri Haftası' ise Grand Pera sinema salonlarında 26-30 Eylül arasında gerçekleşecek.

Kaynak: AA