BM Arabuluculuk Dostlar Grubu 8. Bakanlar Toplantısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Çatışmaların önlenmesi ve barışın sağlanması önceliklerimiz arasında olmalı ve arabuluculuğun bu bağlamda bir rolü olduğuna inanıyoruz' 'Şahit olduğumuz çatışmaların çözümü daha fazla diplomasi ve arabuluculukla mümkün' 'Arabuluculuk konusunda uluslararası farkındalığın arttığını görmek ümit verici'.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çatışmaların önlenmesi ve barışın sağlanmasının öncelikler arasında olması gerektiğini belirterek, 'Arabuluculuğun, bu bağlamda bir rolü olduğuna inanıyoruz.' dedi.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmeleri kapsamında New York'ta düzenlenen BM Arabuluculuk Dostlar Grubu 8. Bakanlar Toplantısı'nda konuştu.

Son bir yıl içinde Kanada, Macaristan, Umman ve Birleşik Krallık'ın BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'na katıldığını belirten Çavuşoğlu, üye ülkelerin sayısının 56'ya ulaştığını ifade etti.

Bugün karşılaşılan birçok sorunun çözümünde duyulan arabuluculuk ihtiyacı açısından grup üyelerinin sayısının artmasının ve daha fazla ülkenin temsil edilmesinin önemine değinen Çavuşoğlu, 'Arabuluculuk konusunda uluslararası farkındalığın arttığını görmek ümit verici.' değerlendirmesinde bulundu.

Arabuluculuk anlamında birçok önemli adım atıldığını ama çatışmaların önlenmesi, yönetim ve çözüm alanında halen iyileştirmeye ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, arabuluculuğun BM Sözleşmesi'nde listelenen çözüm metotlarından biri olduğunu anlattı.

Öncelikle çatışmaların önlenmesi konusuna odaklanılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, elde edilen başarıların sürdürülebilirliğinin de sağlanması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu 'Çatışmaların önlenmesi ve barışın sağlanması önceliklerimiz arasında olmalı ve arabuluculuğun bu bağlamda bir rolü olduğuna inanıyoruz.' dedi.

Dördüncü İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nda bugünün sorularının üzerine eğilmek için yeni yol ve yöntemlerin tartışıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, 'Konferansın temel bulgularından biri arabuluculukta kapsamlı bir yaklaşım gerekliliğiydi. Bu tür bir yaklaşım, sorunun çözümü gibi sınırlı bir anlayış yerine barışın sürdürülebilirliği çağrısı yapıyor.' diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı olarak Türkiye'nin yeni bir girişim başlattığını ifade eden Çavuşoğlu, İİT ile bu yıl İstanbul'da ilk kez İİT Arabuluculuk Konferansı düzenleyeceklerini söyledi.

Barış için arabulucuk vizyonunun BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gündemiyle de uyumlu olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Guterres'in diplomasinin artırılması girişiminin arabuluculuk alanına yeni bir dinamizm getirdiğini kaydetti.

Arabuluculuk grubunun, çatışmaları sona erdirme, barış anlaşmalarının sürdürülebilirliğini sağlama ve insanların acılarını azaltma konularında harekete geçilmesine yardım edebileceğinin altını çizen Çavuşoğlu, 'Şahit olduğumuz çatışmaların çözümü daha fazla diplomasi ve arabuluculukla mümkün.' diye konuştu.
Kaynak: AA