Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Ayrımcılık Karşıtı Eylem

Lübnan'daki Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde (AUB) okuyan öğrenciler, nefret, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı eylem düzenledi.

Üniversite öğrencileri, Meryem Decani isimli arkadaşlarının ders esnasında bir profesörden başörtüsü üzerinden hakarete uğraması nedeniyle böyle bir eyleme karar verdi.

Üniversite girişindeki meydanda toplanan çok sayıdaki farklı ülke, din ve ırktan öğrenciler, nefret, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı ifadelerin olduğu pankartlar taşıdı. Öğrenciler, başörtüsü yüzünden hakarete uğrayan arkadaşlarının yanında olduklarını belirtti.

AA muhabirine konuşan Meryem Decani, üzücü bir olay yaşadığını ve başörtüsüne yönelik nefret içerikli söylemin kabul edilemez olduğunu söyledi.

AUB Sosyoloji, Antropoloji ve Medya Araştırmaları Fakültesi'nde okuyan Decani, 'Dersi anlatan profesörün bir cümlesini duyamadım ve bunu uygun bir dil ile kendisine ilettim. Lakin yüzüme öfkeyle bağırdığında neye uğradığımı şaşırdım. Bana, 'kulaklarını örten bu aptal başörtüsü yüzünden beni duyamıyorsun. Eğer bunu çıkarırsan beni rahatlıkla duyabilirsin' dedi. Sınıftaki herkes bu ifadelere şahit.' diye konuştu.

Tanıdığı özgür ifade ortamı ile övünen AUB'de böyle bir durumla karşılaşacağını asla tahmin etmediğini belirten Decani, profesörün bu hakareti şahsına değil İslam'ın bir gerekliliği olan başörtüsüne yaptığını, aynı kişinin geçmişte de bu tarz din karşıtı nefret söylemlerinin olduğunu dile getirdi.

Eyleme katılanlardan Medya ve İletişim Bölümü öğrencisi Maysam Ahmad Azzam, AUB'de okuyan başörtülü öğrencilerin benzer saldırılara geçmişte de maruz kaldığını ve son olayın ardından böyle bir eylem düzenlediklerini belirtti.

Azzam, resmi şikâyet dilekçesi ile olayı üniversite yönetimine ilettiklerini vurguladı.

Eyleme katılan Öğrenci İşleri Başkanı Prof. Talal Nizameddin ise AUB'de ayrımcılığın yeri olmadığını ve üniversite idaresinin sorunun çözülmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

Kaynak: AA