Viyana'da 'İnsan Yaşamında Nükleer Teknoloji' Konferansı

UAEA Genel Sekreteri Amono: “Kanser ve kardiyovasküler hastalıklar, dünyada ölümlerin önde gelen nedenleridir ve 2015'teki 56,4 milyon ölümün 26,5 milyonunu oluşturmaktadır. Nükleer teknikler bu alanlarda gerçek bir fark yaratabilir”

VİYANA – Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Sekreteri Yukia Amono, dünya genelinde 2015'te kayıtlara geçen 56,4 milyon ölümün yarısından fazlasına kanser ve kardiyovasküler hastalıkların neden olduğunu belirterek, nükleer tekniklerin bu alanda önemli fark yaratabileceğini söyledi.

UAEA'nın kuruluşunun 60. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nde “İnsan Yaşamında Nükleer Teknoloji” başlıklı konferans düzenlendi.

Konferansa Amono'nun yanı sıra Rusya Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova, Lesotho Kralı III. Letsie, Kamerun Bilim ve Teknoloji Bakanı Madeleine Tchuente ve çok sayıda davetli katıldı.

Amono, burada yaptığı konuşmada, 1930’lardan itibaren nükleer teknolojideki gelişmelerin insan hayatına büyük kolaylıklar getirdiğini ve milyonlarca insanın hayatını kurtardığını ifade etti.

Nükleer tıbbın birçok hastalığın tanı ve tedavisinde de önemli rol oynadığını dile getiren Amono, 'Nükleer tıp, özellikle günümüzün büyük katilleri sayılan kanser ve benzeri hastalıklarla mücadele değerli.” dedi.

Amono, tıpta radyasyon kullanımının son yüzyıldaki en önemli gelişmelerden biri olduğunu belirterek, “Kanser ve kardiyovasküler hastalıklar, dünyadaki ölümlerin önde gelen nedenleridir ve 2015'te kayıtlara geçen 56,4 milyon ölümün 26,5 milyonunu oluşturmaktadır. Nükleer teknikler bu alanlarda gerçek bir fark yaratabilir.' diye konuştu.

İki gün sürecek konferansta nükleer tabanlı araçların insan hayatına önemli etkilerinin anlatılacağını aktaran Amono, nükleer ve izotopik tekniklerin, yetersiz beslenmeden obeziteye, her türlü kötü beslenmeyi izleme dahil birçok başka alana yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Lesotho Kralı III. Letsie, 157 üye ülkeden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen konferansta nükleer teknolojinin kanser gibi hastalıkların tedavisine sağladığı katkıların konuşulacağı kaydetti.

Nükleer teknolojinin artık sağlık sisteminde belirleyici konuma sahip olduğuna dikkati çeken Kral Letsie, UAEA'nın ülkesine özellikle kanserle mücadelede verdiği desteğe değinerek, “Ülkemin 2009’dan bu yana UAEA’nın etkin üyesi olmasından gurur duyuyorum. Kurumun bize sağladığı desteğe müteşekkiriz. Bu sayede kanser dahil birçok hastalıkla mücadele edebilecek bir merkez kurduk.” dedi.

Kaynak: AA