Emniyetten Güvenli Eğitim İçin 3 Ayrı Broşür

Emniyet Genel Müdürlüğü, çocukların güvenli şekilde eğitim görmelerini sağlamak için alınan tedbirler kapsamında öğrenci, veli ve servis şoförlerine yönelik 3 ayrı broşür hazırladı Broşürler, ilk hafta boyunca her gün görevli polisler tarafından okullarda dağıtılacak 'Çocuklar için temel güvenlik kuralları' başlıklı broşürde çocuklara, ailesinin izni olmadan kimseden bir şey almaması, birisinin kendisine dokunması tedirgin ediyorsa 'hayır, bana dokunma' demesi, internette tanımadığı kişilerle iletişim kurmaması uyarıları yer aldı Okul taşıtlarıyla ilgili broşürde ise servis şoföründe, Türk Ceza Kanunu'nun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve Kabahatlar Kanunu'nun 35'inci maddelerindeki suçlardan, affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olma şartı arandığı vurgulandı.

ORHAN ONUR GEMİCİ - Emniyet Genel Müdürlüğü, çocukların güvenli şekilde eğitim görmelerini sağlamak için alınan tedbirler kapsamında öğrenci, veli ve servis şoförlerine yönelik 3 ayrı broşür hazırladı. Broşürler, ilk hafta boyunca her gün görevli polisler tarafından okullarda dağıtılacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, çocukların eğitim öğretim hayatlarını güven ortamı içerisinde sürdürebilmeleri için öğrenci, veli ve servis şoförlerinin bilmesi gerekenlerin yer aldığı broşürler, illerde Toplum Destekli Polis ve Çocuk Şube müdürlüklerine bağlı personel tarafından dünden itibaren okullarda dağıtılmaya başlandı. Broşürler, ilk hafta boyunca her gün dağıtılacak.

Çocuklar ve veliler için hazırlanan broşürlerde, ebeveynlerden çocuklarına özellikle '155 Polis İmdat', '110 İtfaiye' ve '112 Ambulans' numaralarını öğreterek, bu numaraları hangi durumlarda aramaları gerektiğini anlatmaları istendi.

Öğrenciler için hazırlanan 'Çocuklar için temel güvenlik kuralları' başlıklı broşürde, çocuklara bir yere giderken ailesine haber vermesi, ailesinin izni olmadan kimseden bir şey almaması, birisinin kendisine dokunması tedirgin ediyorsa 'hayır, bana dokunma' demesi, internette tanımadığı kişilerle iletişim kurmaması uyarıları yer aldı.

Broşürde, bir durumdan dolayı kafası karışan ve korkan çocukların bunu ailesine ve öğretmenine anlatması, kimsenin olmadığı terk edilmiş yerlere gitmemesi ve okula işlek caddelerden gidip gelmesi gerektiği vurgulandı.

- Ebeveynlere uyarılar

Anne ve babalar için hazırlanan broşürde de velilerden çocuklarına ev adresi ile cep numaralarını öğretmeleri, çocuklarının kendilerine olan güvenlerini sağlamaları, çocuklarının kimlerle arkadaşlık ettiğini ve nerelere gittiğini bilmeleri, tanıdığı kişi de olsa haberleri olmadan bir başkasıyla bir yere gitmemesi gerektiğini çocuklarına öğretmeleri, kendisini tehlikede hissettiğinde polisten ya da öğretmeninden yardım istemesi gerektiğini anlatmalarının önemine işaret edildi.

Çocuklarının arkadaşları ve onların aileleri hakkında bilgi sahibi olmaları önerisinde bulunulan broşürde, ailelerden çocuklarına kendilerinin bilgisi olmadan kişisel bilgilerini kimseyle paylaşmamalarını ve hiçbir araca binmemelerini öğretmeleri istendi.

- Okul taşıtlarında aranan şartlar

Hazırlanan bir diğer broşürle de okul servis araçlarıyla ilgili bilinmesi gerekenler hatırlatıldı.

Buna göre, okul servis araçları 12 yaşından küçük olacak. Bu araçların arkasında 'OKUL TAŞITI' yazısını kapsayan reflektif bir kuşak ve öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 santimetre çapında kırmızı ışık veren 'DUR' yazısı bulunacak.

Bu taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olacak, iç düzenlemesinde açıkta olan demir aksam, yaralanmaya sebebiyet vermeyecek şekilde yumuşak bir madde ile kaplanacak.

Kapıları otomatik veya şoför tarafından elle kumanda edebilecek şekilde ayarlanması gereken taşıtlar, 6 ayda bir bakımdan geçirilecek.

Söz konusu servis araçları, öğrenci taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla personel servisi olarak da kullanılabilecek. Her öğrenci için bir emniyet kemerinin bulunması gereken bu araçlarda, taşıma hizmeti sırasında görüntü ve müzik sistemleri kullanılamayacak.

Öğrencilere okul taşıtının duracağı yere en az 5 adım uzakta beklemesi, durmadan araca binmemesi, araç hareket halindeyken ayağa kalkmaması, araç hareket halindeyken emniyet kemerini takması, araçtan inerken kıyafet veya çantasının araca sıkışmadığından emin olması ve araçta unutulan bir eşya olsa dahi asla araca tekrar binmeye çalışmaması uyarıları yapıldı.

Velilerin servis şoförü ve hostesle tanışması, cep telefonu numaralarını istemesi, çocuklarına serviste uyması gereken kuralları hatırlatması, çocuğunun servis aracına düzenli olarak binip binmediğini kontrol etmesi ve çocuğuna kendi durağı dışında başka bir durağı kullanmaması yönünde uyarılarda bulunması gerektiği kaydedildi.

- Servis şoförü ve rehber personel ile ilgili bilinmesi gerekenler

Okul servislerinde bulunan rehber personel ise 20 yaşını doldurmuş, en az ilköğretim mezunu, sorumlu ve yetkili olduğu hizmetin niteliklerine sahip olma şartlarını sağlayacak.

Şoförlerde ise 26 yaşından gün almış olmak, Türk Ceza Kanunu'nun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 35'inci maddelerindeki suçlardan, affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olmak şartları aranacak.

Okul taşıtı şoförlerinin E sınıfı için 5 yıllık, B sınıfı için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olması gerekecek ve her 5 yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından almış olacak.

Şoförlerin ayrıca son 5 yıl içinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla kez geri alınmamış ve 'Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olması gerekecek.
Kaynak: AA