İzmir Adliyesi'ndeki Adli Görüşme Odalarının Tanıtımı Yapıldı

İzmir Barosunca düzenlenen toplantıda adliyelerde bulunan adli görüşme odalarının tanıtımı yapıldı.

İzmir Barosundan yapılan açıklamaya göre, baroda düzenlenen toplantıda adli görüşme odalarının amacı ve işleyişi konusunda bilgi verildi.

Toplantıya başkanlık eden İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan dezavantajlı grupların haklarını savunmak için mücadele ettiklerini ve adli görüşme odalarının da bu gruplar için açıldığını ifade etti.

Özcan, Kadın Hakları Merkezinde 400, Çocuk Hakları Merkezinde ise 70'e yakın avukatın gönüllü olarak çalıştığını belirterek avukatların merkezlerde hem nöbet tuttuğunu hem de eğitim çalışmalarıyla kendilerini geliştirdiklerini kaydetti.

Toplantıya katılan Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ise adli görüşme odalarının kırılgan gruplar açısından fayda ve önemine dikkati çekerek, 'Adli görüşme odaları adalet sistemi içerisinde olan çocuklar ve kırılgan grupta yer alan mağdurlar için ikincil mağduriyeti önlemeyi amaçlamaktadır.' ifadelerini kullandı.

Özdemir, bu odaların başta ifade ve sorgu olmak üzere adli sürecin olumsuz etkilerini azaltmayı ve yapılan işlemlerin yaş, gelişim, ruhsal durum ve benzeri etkenlerin de dikkate alınarak gerçekleştirilmesini hedefleyen, yüksek teknoloji ile donatılmış adliye içerisindeki güvenli alanlar olduğunu bildirdi.

Odalar hakkında bilgilendirmelerin yer aldığı açıklamada 'Adli görüşme odaları Adalet Bakanlığı'nın onayı ile fiilen uygulamaya geçmiştir. Özetle, yetişkinler için temelde mağdurun beyanının alınması işlemlerinde çocuklar açısından ise başta ifade ve beyan olmak üzere çocuğun hazır bulunabileceği tüm adli işlemler için kullanılabilir.' ifadeleri yer aldı.

Toplantıya İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Onur Dinç, CMK Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Betül Harmanşah, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Başkan Yardımcısı Mustafa Çetin, Genel Sekreter ve Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi İlke Erol, Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Seyide Uludağ, Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ve Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emrullah Tolga Dağlı katıldı.

Kaynak: AA