Güney Afrika'da Ulusal Kadın Günü Kutlaması

Güney Afrika'da 9 Ağustos 1956'da 20 bin kadının hükümetin ırkçı uygulamalarına karşı yaptığı yürüyüşün yıl dönümünde etkinlikler düzenlendi.

Yerel basına göre iktidardaki Ulusal Afrika Kongresi'nin (ANC) Northern Cape Eyaleti'ne bağlı Kimberley kentinde düzenlendiği etkinliklere Devlet Başkanı Jocab Zuma, Güney Afrika Kadın Bakanı Susan Shabangu’nın yanı sıra bazı eyaletlerden binlerce kadın katıldı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma, etkinlikte yaptığı konuşmada, bugünün Güney Afrika ve kadınlar için tarihi bir gün olduğunu hatırlatarak “1956 yılında 20 bin Güney Afrikalı kadının parlamento binasına bağımsızlık yürüyüşü bugünkü bağımsızlığımızın ilk adımlarındandır ve bu yürüyüş asla unutulmayacaktır.' dedi.

Zuma, kadınların ülke yönetimde, diplomaside, yerel yönetimlerde ve özel sektörde temsil oranının giderek arttığını belirterek, “Hükümetimiz, kadına ekonomik alanda da birçok fırsat vermeye devam edecek. Biz, kadınların ülkedeki her sektörde daha güçlü yerinin olması için çalışacağız.' diye konuştu.

Ülkedeki işsizliğin arttığının ifade eden Zuma, “İşsizlikten ülkede en fazla kadınlar etkileniyor' değerlendirmesinde bulundu.

İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi Partisi (ANC)’den yapılan açıklamada, '1956 yılındaki 20 bin kadının özgürlük yürüyüşünü asla unutmayacağız ve 2017 yılı Güney Afrikalı kadınlar için zor bir yıl oldu, kadına yönelik şiddet olayları arttı ve partimiz olarak bu olayları kınıyoruz. Ülkede her alanda kadının rolünün artmasını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Güney Afrika, dünyada kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet oranlarının en yüksek olduğu ülkelerden birisi olarak biliniyor.

Kaynak: AA