Suriyeli Sığınmacı Ailenin Sıfırdan Başarıya Uzanan Hikayesi

Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nden üstün başarıyla mezun olan Suriyeli Muhammed:'Başarı tesadüf değildir, bunun en iyi ispatı kazanılan başarıların devamını getirmektir''Halen mülteci kampında kalan anne ve babam, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 'üniversitenin en yaşlı mezunları' onuruyla tamamladı''Bizim için pek çok alanın kapısını açan Türkiye hükümetine teşekkür ediyorum. Türk halkı da yürütülen bazı kampanyalara rağmen bize çok iyilik yaptı'

MUHAMMED ŞEYH YUSUF - Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Bayırbucak Türkmenlerinden Zemzem ailesi, sığındıkları Türkiye'de sıfırdan yeni bir hayata başladı. Ülkelerinde sağlık sektöründe çalışan anne ile baba Türkiye'de yeniden sınava girip ilahiyat fakültesi diploması alırken, oğulları ise mühendislik bölümünü üstün başarıyla tamamladı.

Suriye'nin batısındaki Lazkiye kentinden Türkiye'ye gelen ve Osmaniye'deki sığınmacı kampına yerleştirilen Zemzem ailesinin 3 ferdi de evlerinden uzakta geçen dört yıl zarfında lisans eğitimlerini tamamlayıp yeni bir hayat kurdu.

Türkiye'ye 2013 sonlarında geldiklerini söyleyen Suriyeli ailenin 1994 doğumlu oğlu Muhammed Zemzem, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Osmaniye'deki sığınmacı kampında 5 ay kaldıktan sonra eğitim hayatını tamamlamak için ailesini geride bırakarak İstanbul'a geldiğini söyleyen Muhammed, 'Suriye'de liseler arası başarı sıralamasında ikinciydim. Ancak Türkiye'ye gelince her şeye sıfırdan başlamam gerekti.' dedi.

- Gerçekleşen üniversite hayali

Muhammed, bir yandan üniversite sınavına hazırlandığını, diğer yandan 'başarının anahtarı' olarak tanımladığı Türkçeyi öğrendiğini ifade ederek, 'Sınavlarda, hayalini kurduğum mekatronik mühendisliği bölümüne girmeye hak kazandım. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde başladığım lisans eğitimimin ilk yılını birincilikle tamamladım. Bu durum mezuniyetime kadar da böyle devam etti.' diye konuştu.

Doktor olan eşinin de desteğini her daim yanında hissettiğini belirten Muhammed, yüksek lisans programı için Sabancı Üniversitesi'nden tam burs aldığını, bu nedenle Suriyeli ve Türk arkadaşlarının ilgi odağı haline geldiğini söyledi.

Aynı azimle çalışmaya devam ettiğini dile getiren Suriyeli genç, 'Başarı tesadüf değildir, bunun en iyi ispatı kazanılan başarıların devamını getirmektir. Suriyelilere karşı yürütülen birtakım kampanyaların gölgesinde, Müslüman bir Suriyeli olarak faydalı bir mesaj vermek istiyorum.' ifadelerini kullandı.

- Üniversitedeki eğitmenlerden tam destek

Üniversitedeki öğretim üyelerinin kendisi için bir 'ağabey' olduğunu belirten Muhammed, siyasi görüşleri ve Suriyelilerin varlığına bakış açıları ne olursa olsun bütün eğitmenlerin kendisini destekleyerek yönlendirdiğini vurguladı.

Muhammed, gelecek planlarına ilişkin ise şunları söyledi:

'Sabancı Üniversitesi, akademik alanda ilerleyebileceğim, yüksek lisans ve doktora eğitimimi tamamlayarak araştırma gruplarına katılabileceğim konusundaki hayallerimi destekledi. Bu da beni Türkiye'ye hizmet edebileceğim konusunda daha da umutlandırdı.'

- Mülteci kampının 'en genç' mezunları

Suriyeli genç, sadece kendisinin değil, anne ve babasının da eğitim hayatlarına devam ettiğine dikkati çekerek, 'Halen mülteci kampında kalan anne ve babam, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni 'üniversitenin en yaşlı mezunları' onuruyla tamamladı.' dedi.

Suriye'de diş protez bölümü mezunu olan babasının Türkiye'de mesleğini icra edemediğini belirten Muhammed, ilahiyat bölümünü tamamlayan babasının geçici Suriye okullarında öğretmenlik yapmaya başladığını aktardı.

Muhammed, annesinin de Suriye'deyken tıbbi laboratuvar teknikeri olarak çalıştığını ifade ederek, 'Anne ve babam, önlerindeki en büyük engel olan lisan sorunu aştıktan sonra eğitim hayatlarına devam ettiler.' diye konuştu.

Eğitimin ve çalışmanın önemini vurgulayan Muhammed, şöyle devam etti:

'Suriyelilerin, gerekçe ne olursa olsun eğitim hayatlarına ara vermemeleri gerekiyor. Elimizden geleni yapabilmek için istenilen özellikler, gayret, çalışma ve irade. Ülkemiz onu kalkındırmamız için bizi bekliyor.'

- Türkiye'ye teşekkür

Muhammed Zemzem, Türkiye'nin kendilerine sunduğu imkanları da unutmayacaklarını ifade etti.

'Bizim için pek çok alanın kapısını açan Türkiye hükümetine teşekkür ediyorum. Türk halkı da yürütülen bazı kampanyalara rağmen bize çok iyilik yaptı.' diyen Muhammed, Türk halkının kendilerini kardeşleri olarak görmesini istediğini dile getirdi.

Suriyeli genç, 'Yaşanan olumsuz örneklere itibar edilmemesini temenni ediyorum. Her millettin içinde benzer örnekler bulunur. Hep birlikte olumlu örnekleri ortaya çıkarmaya çalışalım.' diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: AA