Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, AAYB Başkanı Jin'i Kabul Etti

Görüşme sırasında Özbekistan'da 2,7 milyar dolar tutarındaki altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi meseleleri ele alındı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB) Başkanı Jin Liqun'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, iş ziyareti için Özbekistan'a gelen Jin, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından kabul edildi.Görüşme sırasında Mirziyoyev ve Jin, Özbekistan'da 2,7 milyar dolar tutarındaki sulama sistemlerinin modernizasyonu, enerji altyapısının geliştirilmesi, otoyol inşaatı, demiryollarının elektrifikasyonu, Taşkent metrosunun genişletilmesi ve diğer projelerin hayata geçirilmesine ilişkin meseleleri ele aldı.

Tarafların, ayrıca ortak projelerin gerçekleştirilmesinde, doğrudan yabancı yatırımların teşvik edilmesine ilişkin bir mekanizma oluşturulması konusunda işbirliği potansiyelinin bulunduğunu vurguladığı da kaydedildi.

Jin de samimi kabul ve karşılıklı menfaatlere dayalı ortaklık ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği destekten dolayı Mirziyoyev'e teşekkür etti.

Jin, ayrıca AAYB'nin Özbekistan ile uzun vadeli ve geniş kapsamlı işbirliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Özbekistan AAYB'ye Kasım 2016'da üye olmuştu.

Asya bölgesindeki altyapı yatırımlarını finanse etmek üzere Çin Halk Cumhuriyeti'nin girişimiyle kurulan ve toplam sermayesinin 100 milyar dolar olması hedeflenen AAYB, 2015 sonunda faaliyetlerine başlamıştı.

Uzmanlar, söz konusu bankanın Asya ülkelerinin kalkınma ve altyapı yatırımlarının finansmanı açısından, Japonya ve Amerika'nın büyük hissedarı olduğu Asya Kalkınma Bankası karşısında yeni oyun kurucu olacağı tahmininde bulunmuştu.

Japonya ve ABD söz konusu bankaya kurucu üyelik başvurusu yapmamıştı. Türkiye, Asya Altyapı Yatırım Bankasına üyelik başvurusunu 26 Mart 2015'de yaptığını duyurmuştu.
Kaynak: AA