Dolu, Ayçiçeği Üreticisine Ağır İşçilik Yaptırıyor

Edirne'de dolu vuran tarlalarda kırılarak yere düşen ayçiçeği kafalarını çiftçi elle topluyor.

Edirne'de dolu vuran tarlalarda kırılarak yere düşen ayçiçeği kafalarını çiftçi 40 derece sıcakta elle topluyor.

Yaklaşık 2 hafta önce yağan şiddetli dolu, Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki çok sayıda ayçiçeği tarlasında zarara yol açmıştı.

Dolu, bölgedeki ayçiçeği kafalarını saplarından kırarak tarlaya saçmıştı. Çiftçiler zararı en aza indirmek için tuttukları işçilerle tek tek ayçiçeği kafalarını tarladan toplamaya başladı.

- 'Dolu soğukla geldi ama sıcağını şimdi çekiyoruz'

Kapıkule Sınır Kapısı yolu yakınında tarlası olan ayçiçeği üreticisi Bünyamin Külhan, yaşanan dolu ve fırtınanın tarlasına zarar verdiğini söyledi.

Ayçiçeği kafalarının yerde kaldığını belirten Külhan, 'Arazim 55 dönüm, yüzde 91 zarar kesildi. Yazık, günah ziyan olmasın şimdi de ayçiçeği kafalarını toplatıyoruz. Dolu bu bölgede çok yoğun zarara neden oldu.' dedi.

Zararlarını sigortanın karşılayacağını aktaran Külhan, 'Sigorta bunu karşılayacak ama yerdekini hiç olmazsa işçilerle toplayabildiğimizi, toplamaya çalışıyoruz. Hava da sıcak. Dolu, soğukla geldi ama sıcağını şimdi çekiyoruz. Dolu, çoğu ayçiçeğini toprağın altına sokmuş, işçilerle beraber tek tek topluyoruz. Bunları toplayacağız yeniden makineden geçireceğiz. Ne toplarsak kâr bize. Doludan zarar gören tüm tarlalarda bu işlem devam ediyor.' diye konuştu.

Külhan, tarlasındaki toplama işleminin 10 güne yakın süreceğini ve sıcak havanın hem kendisini hem de işçileri zorladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA