Giresun'da, Şap Aşılama Kampanyası Başlatıldı

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasının düzenlendiği bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bakanlık tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan 'Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi' kapsamında, Giresun genelinde 1 Ağustos-30 Ekim 2017 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle kampanyanın bir ay öne çekildiği vurgulanarak, Ağustos ayı içerisinde öncelikle kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların aşılanacağı ifade edildi.

Halk arasında, 'Dabak' olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğu kaydedilen açıklamada, 'Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi takdirde cezalı duruma düşeceklerdir.' ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA