Batı Balkanlar'da Orman Yangınları

Makedonya ve Arnavutluk'un farklı bölgelerinde orman yangınları çıktı.

Makedonya ve Arnavutluk'un farklı bölgelerinde orman yangınları çıktı.

Makedonya Kriz Yönetim Merkezinden yapılan açıklamada, ülkedeki yangın durumunun alarm seviyesinde olduğu belirtilerek, yangınların birçok yere yayıldığı ve söndürme çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Ülkenin güneyindeki Mogille köyünde 4 evin tamamen yandığı, Üsküp bölgesindeki Oreshan, Radushe Morane köylerinin de yangından etkilendiği ifade edildi.

100 hektarlık alanda etkili olan yangın nedeniyle bölgedeki evlerin risk altında bulunduğu ve köylülerin hayvanlarını tahliye ettiği bildirildi.

Yangınlar nedeniyle elektrik direklerinin de zarar gördüğü, Bogomille, Oreshe, Papradishte köylerinde elektriklerin kesildiği bilgisine yer verildi.

Üsküp İçişleri Sektöründen yapılan açıklamaya göre de dün gece, Üsküp'ün Luboten köyünde bir kişinin yanmış cesedi bulundu.

Tarım, Ormancılık ve Su Ekonomisi Bakanlığı da ülkede 15 Temmuz'dan 15 Ağustos'a kadarki kısmi ormanlarda faaliyet gösterme yasağına işaret ederek, av bölgeleri ve tarım arazilerinde saman, ot gibi bitki ve tarım atıklarının, orman yangınlarına karşı önlem olarak yakılmasının yasaklandığına dikkati çekti.

Bakanlık ayrıca vatandaşlara yılın bu döneminde ormanda ateş yakmaktan ve çabuk alev alabilecek malzemeleri kullanmaktan kaçınmaları uyarısında bulundu.

- Arnavutluk'ta son 24 saatte 15 yangın

Arnavutluk'ta ise İçişleri Bakanlığı, son 24 saatte 15 yangın çıktığını bildirdi.

Tiran, Avlonya, Dıraç, Leç, Elbasan, Görice ve Debre illerindeki yangınların ağırlıklı olarak ormanlık alanlarda meydana geldiği belirtilirken, yangınlarda can kaybı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Yangınların söndürüldüğü, çalışmalara Yunanistan'dan gönderilen iki küçük uçağın da katıldığı ifade edildi.

Yetkililer, sıcaklığın 37 dereceye çıktığı Arnavutluk'ta, hava şartları nedeniyle hala yangın riski bulunduğunu kaydetti.
Kaynak: AA