Astana EXPO 2017'De Alternatif Enerji Açılımı

Özbekistan Pavyonu Müdürü Gapparov: 'Bugüne kadar pavyonumuzu 250 bin kişi ziyaret etti. Beklemedikleri teknolojileri gördüler. Çok memnunlar' 'Güneş ve rüzgar enerjisi toplam enerji bilançonun yüzde 30’unu oluşturuyor. Temiz enerjinin kullanılmasıyla yakıt tüketimini yüzde 50 azaltarak, havaya zararlı atıkları yüzde 80 düşürmeyi hedefliyoruz'

Astana EXPO 2017 Uluslararası Enerji Fuarındaki Özbekistan pavyonu müdürü Muhammadhacı Gapparov, 2 ayda 250 bin ziyaretçiyle pavyonun en çok ziyaret edilen pavyonlar arasında olduğunu bildirdi.

Gapparov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bin 300 metrekare alana sahip iki katlı pavyonda ülkesinin yenilenebilir, alternatif enerji teknolojileri ve icatlarının sergilendiğini belirtti.

Fuarda güneş ve elektrikle çalışan arabalar, robotlar ve güneş bataryalarının kullanıldığı eko evlerin sergilendiğini hatırlatan Gapparov, söz konusu projelerin gelecekte hayata geçirileceğini söyledi.

Gapparov, Özbekistan’ın güneş enerjisi potansiyelinin 51 milyon, rüzgar enerjisinin 360 milyon ton petrol eşdeğerinde olduğuna dikkati çekerek, ekonominin tüm alanlarında ve otomotiv sanayisinde güneş enerjisinin kullanılmasının etkin olduğunu dile getirdi.

Güneş panellerinin 2030 yılına kadar kapsamlı bir şekilde kullanılmasının planlandığına işaret eden Gapparov, 'Güneş ve rüzgar enerjisi toplam enerji bilançosunun yüzde 30’unu oluşturuyor. Temiz enerjinin kullanılmasıyla yakıt tüketimini yüzde 50 kısarak, zararlı atıkları da yüzde 80 azaltmayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

Gapparov, hidro enerji potansiyelinin 1,8 milyon ton petrol eşdeğerde olduğunu ve bundan saatte 7 milyar kilovat elektrik üretildiğini dile getirdi.

Özbekistan’ın Orta Asya’da büyük otomobil üreticisi olduğunu hatırlatan Gapparov, ülkede yılda 200 bin araba imal edildiğini ve 2030 yılına kadar arabaların yaklaşık yüzde 49'unun alternatif yakıta geçeceğini kaydetti.

Gapparov, fuarda pavyonlarının çok ziyaret edilen pavyonlar arasında olduğunu vurgulayarak, “Bugüne kadar pavyonumuzu 250 bin kişi ziyaret etti. Beklemedikleri teknolojileri gördüler. Çok memnun oldular.' dedi.

Bin 350 metrekare alanda yer alan Özbekistan pavyonunda güneş ve elektrikle çalışan arabaların yanı sıra güneş bataryasının kullanıldığı akıllı ev gibi yeni teknolojik projeler sergileniyor.

Özbekistan pavyonu, en fazla ziyaret edilen 10 pavyon arasında yer alıyor. Pavyonun ikinci katında milli yemekler ve içecekler sergilenirken, ülkenin turizm ve lojisitk potansiyeli de tanıtılıyor.

Astana’da 10 Haziran'da başlayan ve 10 Eylül'e kadar devam edecek fuara Türkiye’nin de aralarından bulunduğu 115 ülke ve 22 uluslararası örgüt katılıyor.

Kaynak: AA