Arkeolog Bachmann Ölümünün Birinci Yıl Dönümünde Gymnasium Restorasyon Projesi Gerçekleştirilerek Anıldı

İzmir’in Bergama ilçesinde Geçen yıl 3 Ağustos tarihinde İstanbul’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını kaybeden Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul Şubesi Müdür Vekili ve Pergamon Kazı baş mimarı Arkeolog Martin Bachmann (52), ölümünün birinci yıl dönümünde anıldı. Anma programında Bachmann’ın en son projesi olan Pergamon Gymnasium restorasyonunda önemli bir adım tamamlandı.

Arkeolog Bachmann Ölümünün Birinci Yıl Dönümünde Gymnasium Restorasyon Projesi Gerçekleştirilerek Anıldı


Bergama Akropolünde yapılan anma toplantısına Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in eşi Meltem Gönenç, Başkan Vekili Ali Kahyaoğlu, Bergama Kazı Başkanı Prof.Dr.Felix Pirson, Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş, Bergama Müze Müdürü Nilgün Ustura, Antalya’daki Aspendos Kazısı Başkanı Veli Köse, Seferihisar’daki Teos Kazısı Başkanı Musa Kadıoğlu, Manisa’daki Aigai Kazısı Başkanı Yusuf Sezgin, Bergama Belediyesi UNESCO Birimi, Bergama’nın kültür ve sanat çevresinin önde gelen isimleri, Pergamon kazı ekibi ve tüm ustaları ile Martin Bachmann’nın tüm restorasyon çalışmaları sırasında birlikte çalıştığı restoratörler, demirci, marangoz ve taşçı ustaları da anma toplantısına katıldılar. Anma programına ayrıca Bachmann ile 1991 yılından sonra yıllarca çalışan ve kazı evinde bekçilik yapan Kamil Çam’da (87) katıldı.



Anma programı Bergama Akropolünde Martinn Bachmann’ın son projesi olan Gymnasium önünde gerçekleşti. Başta Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson olmak üzere yakın arkadaşları kendisi ile ilgili anılarını paylaştı. Ardından Gymnasium restorasyon projesinde ilk parça yerine yerleştirildi. Daha sonra Bachmann’ın bir başka projesi olan Z binası gezildi. Bergama Kazı Evi’nde pilav ayran dağıtıldı. Kızıl Avlu önünde lokma döküldü.

Gımnasyiıum Anastylosis projesinde ilk adım tamalndı

Yapılan programla ilgili konuşan Martin Bachmann’ın asistanı Yüksek Mimar Seçil Tezer; “2012’de başladığımız Martin Bachmann projesi olan Gymnasium restorasyon projesinde önemli bir adımı tamamlamış bulunmaktayız. Burada zorlu bir süreci geride bıraktık ve ilk parçayı koyduk. Bu parça bütünleri birbirine bağlayan kriş parçalarından biri ve önümüzdeki senenin sonuna kadar bu parçaları yükseltmeye devam edeceğiz. Umarım Bachmann’ın projesini layıkıyla sona erdireceğiz” dedi.

Bergama Kazı Başkanı Prof.Dr.Felix Pirson; “Bir yıl önce Martinn Bachmann hayatını kaybetti. Bachmann’ın genç ölümü hem Bergama kazısı için, hem Alman Arkeoloji Enstitüsü için hem de Bergama ve Türkiye’nin kültür mirasının korunması için önemli bir kayıptı. Martinn uzun yıllardan beri Türkiye’de çalıştı. Mimar ve koruma uzmanıydı. Özellikle Bergama’da farklı projeler gerçekleştirdi. Mesela Pergamon’da Z binasının koruma çatısı ve Kızıl Avlu’nın Sekhmet heykelinin ayağa kaldırılmasında mükemmel bir iş yaptı. Bundan sonra Martinn’in izlerini devam ettirmek istiyoruz” dedi.



Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi ve Pergamon Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güler Ateş ise; “Bugün Martin Bachmann’ın ölümünün birinci yıl dönümü vesilesiyle burada toplandık. Bergama’da ki güzel insanlar burada. Beraber çalıştığı dostları, arkadaşları burada. Onu anmak için toplandık. Gymnasium’da ki projeyi Martin başlattı. Her şeyiyle proje hazırlandı, tam uygulama aşamasında kendisini kaybettik. Ama şantiye başladı ve restorasyon devam ediyor. Bugünde ölüm yıl dönümü nedeniyle önemli bir parçayı koyarak onu anıyoruz” dedi.



Anma programında ayrıca Bachmann ile 1991 yılından sonra yıllarca çalışan ve kazı evinde bekçilik yapan Kamil Çam’da (87) bir konuşma yaparak beraber geçirdiği yılları anlattı.

Martin Bachmann

Türkiye’de Bergama, Eflatunpınar ve Karasis kazılarında görev ve aldı ve araştırmalar yaptı. 1964 yılında Almanya’da doğan Martin Bachmann, mimarlık tarihi uzmanıydı. 1986 - 1996 yılları arasında Karlsruhe Üniversitesinde mimari okudu. Öğrenciyken Pergamon Antik Kenti kazılarına katıldı ve bir daha Bergama’dan ayrılmadı. Bergama’da restorasyonlardan sorumlu baş mimar olan Bachmann, Türkiye’deki kültürel mirasın korunması konusunda gerek Bergama’da, gerekse İstanbul’da önemli projeleri yönetti. Özellikle Osmanlı ahşap mimarisi konusunda kurduğu bir ekiple yıkılmakta olan ahşap evler ve köşklerin belgelenmesine ve arşivlenmesi çalışmalarında bulundu. Bachmann’ın kendi başına yürüttüğü en önemli projesi ise Bergama’daki Kızıl Avlu’nun restorasyonu oldu. Mısır Tanrısı Sekhmet’in heykelinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynadı. Bergama’da gerek Bergama Belediyesi’nin, gerekse İl Kültür Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon projelerine bilimsel danışmanlık yapmaktaydı. Bunlardan en önemlisi Kızıl Avlu kuzey kulesi olan Kurtuluş Camisi restorasyonu ve kentin sur duvarlarının kısmi restorasyonu oldu.
Kaynak: İHA