CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu Açıklaması

'Türkiye, enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda dünyadaki en başarısız ülkelerden biridir. Fiyat istikrarının sağlanamaması ülke ekonomisini mali krizlere karşı savunmasız bırakmakta ve yapısal sarsıntılara zemin hazırlamaktadır'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 'Türkiye, enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda dünyadaki en başarısız ülkelerden biridir. Fiyat istikrarının sağlanamaması, ülke ekonomisini mali krizlere karşı savunmasız bırakmakta ve yapısal sarsıntılara zemin hazırlamaktadır.' görüşünü savundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyon tahmininin 0,2 puanlık bir artışla revize edildiğini ve yeni tahminin yüzde 8,7 olduğunu açıkladığını hatırlattı.

Gelecek yıl için Merkez Bankasının mevcut tahmininin ise yüzde 6,4 olarak açıklandığını aktaran Erdoğdu, 'Bu açıklamayla Çetinkaya, Merkez Bankası’nı temel amacına yani fiyat istikrarını sağlama hedefine ulaştıramadığını beyan etmiştir.' değerlendirmesini yaptı.

Hedeflerin üstünde çıkan enflasyonun, Merkez Bankası Başkanı açısından ferdi bir başarısızlığa, ülke açısından da artan yoksulluğa ve gelir adaletsizliğine işaret ettiğini savunan Erdoğdu, bu durumun ücretleri haricinde herhangi bir gelir elde etmeyen halkın geniş kesimleri için yaşam standartlarında düşüş ve gelirlerinde erime anlamına geleceğini bildirdi.

İktidarın uzun yıllardır enflasyonu tek haneye indirmekte böbürlendiğini ve bu durumu iktisadi performansının başarısına dair en önemli donelerden biri olarak sıklıkta kullandığına dikkati çeken Aykut Erdoğdu, şunları kaydetti:

'Türkiye enflasyon verisi mevcut ülkeler içinde ve 2016 yılı itibarıyla dünyada en yüksek enflasyona sahip 18. ülkedir. 2006'dan beri ortalama enflasyon yüzde 8,5'tur. Bu oran, yaklaşık her 8 yılda fiyatların iki katına çıkması demektir. Diğer bir deyişle, 2010'da fiyatı 1 lira olan bir malın fiyatı yaklaşık 2 lira olmuştur ya da her 100 liralık banknot, değerinin yarısını yitirmiştir. Dolayısıyla, dünyada hiper enflasyonun bittiği bir dönemde 'tek haneli enflasyonu' bir başarı olarak sunmak fiyat istikrarına ilişkin 15 senelik kronik hezimetin üstünü örtme çabasına işaret etmektedir. Türkiye, enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda dünyadaki en başarısız ülkelerden biridir. Fiyat istikrarının sağlanamaması ülke ekonomisini mali krizlere karşı savunmasız bırakmakta ve yapısal sarsıntılara zemin hazırlamaktadır.'

Kaynak: AA