Sudan Ve Mısır Arasında 'İstişare' Toplantısı

Mısır ile Sudan arasındaki ilişkilerin ele alınacağı 'Siyasi İstişare Komitesi' toplantısı Sudan'ın başkenti Hartum'da başladı.

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yürütülen görüşmeler ve istişarelerin birçok sorunun aşılmasını sağladığını belirtti.

Gandur, Hartum'un bu yıl 'Ortak Konsolosluk' toplantısına, gelecek yıl ise 'Ortak Başkanlık Komitesi' toplantısına ev sahipliği yapacağını ve iki ülkenin de ilişkilerde sonsuz bir ortaklık arzusunda olduğunu dile getirdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri de görüşmelerin şeffaflık esasında gerçekleşeceğini ve sorunların karşılıklı anlayış çerçevesince çözüme kavuşturulacağını söyledi.

Şükri, 'Toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilere engel teşkil edebilecek konuların aşılmasına çalışılacak. Her alanda ilişkilerde ilerleme, ticaretin önündeki engellerin üstesinden gelme, karşılıklı çıkarların korunması ve iki ülkeyi bir araya getiren tüm konulara odaklanılmasını bekliyoruz.' dedi.

Mısır-Sudan ilişkilerinde, Kızıldeniz kıyısındaki 'Halayib Üçgeni' adı verilen bölgenin egemenliğinin kime ait olduğu yönündeki tartışmalar ve Nahda Barajı konusunda Sudan'ın Etiyopya'yı destekleyen tutumu nedeniyle zaman zaman gerginlik yaşanıyor.

Kaynak: AA