Kurban Bayramı Öncesi Beslenme Uyarısı

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Kumluca Devlet Hastanesi diyetisyeni Emine Akyol, yaklaşan Kurban Bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Akyol, yaptığı açıklamada, bayramlarda yiyecek ve içecek tüketiminin artığını, geleneksel günler olduğu için özelikle kırmızı etin fazla tüketildiğini belirtti.

Böyle günlerde, beslenme yönünden bazı hususlara dikkat etmek, neşeli günlerin sağlık problemleri ile üzücü ve sıkıntılı bir hale gelmemesi için önlemler alınması gerektiğini ifade eden Akyol, bu önlemlerin başında hijyen ve dengeli beslenmenin geldiğini belirtti.

Akyol, şunları söyledi:

'Öncelikle kesilecek kurbanın sağlıklı kurbanlıklardan seçilmesi ve veteriner kontrolü yapılmış hayvanların satın alınması bu önlemlerin başında gelmektedir. Hayvanın kesim işleminin bu iş için düzenlenmiş, hijyen kurallarına uygun yerlerde yapılması gerekiyor. Etler kesilip parçalandıktan hemen sonra eksi 4 derece buzdolaplarına konmalı ve uzun süre dışarıda bekletilmemelidir. Aksi halde iki saat içinde, özellikle sıcak yaz ayında, etlerde kokuşma ve mikrobiyolojik bozulma söz konusu olacaktır.'

Etin pişirme yöntemine de dikkati çeken Akyol, kesilmiş etlerin pişirme amacına göre kıymalık, kuşbaşı, bonfile, biftek, pirzola gibi parçalara bölünmesinin hem pişirme yöntemi hem de sağlıklı bir tüketim için daha doğru olacağını belirtti.

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol yönünden zengin olduğunu, etin görünür yağı temizlense dahi yağ oranı yaklaşık yüzde 20 civarında olduğunu kaydeden Akyol, bu yüzden yüksek yağlı ve tuzlu pişirilmiş etlerin, özellikle yüksek tansiyon, kolesterol, gut, diabet, böbrek hastaları ve şişmanlık sorunu olanlar için uygun olmadığını dile getirdi.

Akyol, 'Et ve yağın sindiriminin zor ve uzun olmasından dolayı et yemeklerin öğle öğününde yenmesi daha sağlıklı olacaktır. Her zaman olduğu gibi bayramlarda da üç ana, üç ara öğün beslenilmeli, akşam öğününde daha çabuk sindirilen sebze yemekleri tercih edilmeli, ara öğünlerde meyve tüketilmelidir.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA