Fındık Da Lisanslı Depoya Giriyor

Fındıkta Lisanslı Depoculuk için imza atan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Fındığa sahip çıktığını söyleyenler elini taşın altına koymamaktadır" dedi.

Fındık Da Lisanslı Depoya Giriyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fındık Lisanslı Depo imza törenine katıldı.

İş Ticaret Genel Müdürlüğü ile Fındık Lisanslı Depo için karşılıklı imzalar atıldı. Bakanlık toplantı salonunda gerçekleştirilen imza töreninde, fındığın çok önemli bir ihracat ürünü ve ülkemizin dünyadaki yüzde 70 üretimine sahip ürün olduğunu dile getiren İş Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın, 2008 yılında çalışmaları başlayan lisanslı depo projesini tamamladıklarını, projenin hayırlı olmasını diledi.

Fındığın Türkiye’deki stratejik ürünlerden birisi olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci ise, "Bir ürünün üretimi kadar bu ürünün pazarlanması da önemlidir. Hatta günümüz dünyasında pazarlama üretimin de önüne geçmiş durumdadır. Çok üretmekten ziyade, pazarlanabilecek ürünün üretilmesi, ürünü üretenin emeğinin boşa gitmeden değerlendirilmesi önemlidir. Fındığa sahip çıktığını söyleyenler elini taşın altına koymamaktadır. Genelde söz ile sahip çıkıyorlar, sözde yapıcı anlamda değil negatif anlamda, ayrıca yapılanı eleştirerek siyaset yaptığını zannedenleri bir kenara koyarsak; fındıkta neler yapabiliriz, çiftçinin ve Karadenizlinin emeğini nasıl zayi etmemiş oluruz ve dünya ile nasıl rekabet edebiliriz bunun hesabını yapmak gerekir" şeklinde konuştu.



"Depolar fiyat spekülasyonlarına neden olmayacak şekilde takip ve kontrol edilebilir şeffaf bir yapıda"

Tarım ürünlerinde arz kısa bir döneme sıkışmış iken talebin yıl boyu devam ettiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, "Bu durum arz döneminde fiyatların düşmesine hasat sonrası dönemde ise fiyatların artmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla tarım ürünlerinde arz fazlasının uygun koşullarda muhafaza edilebilmesi ve piyasada oluşan talebe göre satış işlemlerinin şekillendirilmesi gerekmektedir. Buradaki temel soru nasıl bir depolama yapmamız gerektiğidir. İşte bu kapsamda lisanslı depoları hayata geçirdik. Bu depolar; fiyat spekülasyonlarına neden olmayacak şekilde takip ve kontrol edilebilir şeffaf bir yapıda, küçük ölçekte üretim yapan üreticilerimiz de dahil olmak üzere bütün üreticilerimizin yararlanabileceği kolaylıkta, ürün zayiatına neden olmayacak modernlikte, depolanan ürünün finansal bir araç olarak kullanılabilmesini mümkün kılacak bir yapıda olması gerekmektedir. Bu depolama şeklinin günümüz Türkiye’sindeki adı ’lisanslı depoculuk’tur. Lisanslı depoculuk, uzun süreli depolanabilen ve standardize edilebilen hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı, kuru kayısı, Antep fıstığı gibi tarım ürünlerinin ticaretine yönelik bir sistemdir. Lisanslı depoculuk sisteminde; tarım ürünlerinin sınıf ve kaliteleri yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuvarlarca belirlenmekte, ardından, modern altyapıya sahip lisanslı depolarda depolanmakta ve bu ürünlerin ticareti ürünün mülkiyetini temsilen lisanslı depo işletmesince düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla; uluslararası nitelikteki Ürün İhtisas Borsasında, bu borsa kuruluncaya kadar Bakanlığımızca yetkilendirilen ticaret borsalarında yapılmaktadır. Lisanslı depoculuk sistemine ilişkin düzenleme, 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile yapılmıştır. Bu kanuna istinaden, uygulamaya yönelik olarak bugüne kadar 4 adet Yönetmelik, Fındık Lisanslı Depo Tebliğinin de arasında bulunduğu 8 adet tebliğ çıkarılmıştır" diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründeki işletmelerin, ihtiyaç duydukları ürünler için depo inşa etme maliyetinden kurtulacaklarını, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde sağlayabileceklerini belirterek, "Ürün sahipleri, ürünlerini yakın çevrelerindeki az sayıda tacire pazarlamak yerine ürün ihtisas borsası sayesinde tüm Türkiye’ye hatta uluslararası pazarlara ulaşma imkanına kavuşacak ve çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu gelişmiş bir piyasa oluşacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra karşılıklı imzalar atıldı. Lisanslı depoların açılışı 8 Eylül’de gerçekleştirilecek.

(Yağmur Yıldız/İHA)
Kaynak: İHA