Liceliler Organik Tarıma Başladı

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde çiftçiler, yıllardır terör nedeniyle kullanılmayan tarlalarında organik tarım yaparak gelir elde ediyor.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde terör olayları nedeniyle uzun yıllar boş kalan arazilerde vatandaşlar organik sebze yetiştirerek geçimlerini sağlıyor.

Liceliler, terör olayları nedeniyle yıllardır kullanamadıkları arazilerde, sağlanan huzur ortamıyla organik tarıma başladı. Meşhur Lice domatesini, organik olarak yetiştiren çiftçiler, yol kenarlarında kurdukları tezgahlarla ürünleri pazarlayarak, artı gelir elde ediyor.

Lice Ziraat Odası Başkan Vekili Fahri Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Liceli vatandaşların organik olarak yetiştirdikleri domatesi yol kenarında satarak kazanç elde ettiklerini söyledi.

Lice domatesi üretiminin sağlanacak destekle yaygınlaşmasını ve Türkiye genelinde tanınmasını arzu ettiklerini ifade eden Erkan, şunları kaydetti:

'Diyarbakır, Bingöl ve Kulp’a gidenler bu domatesi yol kenarındaki üreticilerden alıyorlar. Bu domates yüzde yüz organik olduğu için talep görüyor. Çok güzel bir tadı var. Bahçeden taze taze geliyor. Vatandaşlarımız yüzlerce kilo domates satıyor. Fiyatı da uygun. Lice domatesinin devlet desteğiyle tüm Türkiye’ye tanıtılması için destek istiyoruz. Böylece verim artar. Vatandaşlarımız da bunu talep ediyor.'

- 'İstanbul ve Ankara'dan isteyen var'

Üretici İbrahim Yağan (70) ise Lice domatesi için kullandıkları tohumu 30 yıldır muhafaza ettiklerini söyledi.

Lice domatesinin bölgede çok bilindiğini anlatan Yatağan, 'Bahçeden topladığımız domatesi yol kenarında satıyoruz. Bu yolu kullananlar domatesimizi alıyor. Domatesimiz yerli ve organik olduğu için İstanbul ve Ankara’dan da isteyenler oluyor. Yakınları buradan alıp onlara gönderiyor.' dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nevzat Yıldız da ince kabuklu olan Lice domatesinin, kendine has aroması olduğunu dile getirerek, ilçeyle özdeş domatesin önemli bir tarım ürünü olduğunu ifade etti.
Kaynak: AA