İlle De Bir İş Olsun Projesi Değerlendirildi

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince (İZROMDER) yürütülen İlle De Bir İş Olsun Projesinde yapılan çalışmalar değerlendirildi.

İZROMDER'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığının desteğiyle yürüttüğü İlle De Bir İş Olsun Projesi kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler düzenlenen bir seminerle ele alındı.

Proje çalışmalarına katılan Romanların yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin ve Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yusuf Genç'in katılımıyla yapılan seminerde, yapılan faaliyetler hakkında bilgi aktırıldı.

İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, yaptığı konuşmada, proje başlangıcından bu yana Romanların iş bulmasında katalizör görevi gördüklerini belirterek, böylece Roman toplumunun en büyük sorunlarının başında yer alan işsizliğe çare üretmeye çalıştıklarını kaydetti.

Proje kapsamında iş makinesi operatörlüğü eğitimlerinin verilmesi, iş kulübünün kurulması ve sosyal içerme seminerleri ile ortak akıl çalıştaylar gerçekleştirdiklerini anlatan Cıstır, şunları kaydetti:

'Kamuoyunda Romanların hatırlanmasını ve sorunlarının görülmesini sağladık. Mevcut sorunlara çözüm bulunması için yetkili kurumları harekete geçirerek sorumluluklarını yerine getirmeleri için çaba gösterdik. Romanlar eğitimsizlikten kaynaklı özgüven eksikliği yaşıyor, bunun sonucunda ise istihdama erişimlerinin git gide zorlaşıyor. Romanların işe en çok ihtiyacı olan bir döneme girdik ve mahallelerde araştırmalar yaptık. Talebimiz, Romanların iş dünyasında kendilerine yer bulmaları ve istihdam edilmeleriydi. Bu bağlamda kentin değişen dinamikleriyle uyumlu iş makinesi operatörlüğü fikrini geliştirdik. Bu il dinamikleri açısından da beklenmeyen ve ezber bozan bir talepti. Biz yaşadığımız kentin ve ülkenin yapısal değişikliğine uygun, artan kentsel dönüşüm projelerine uygun bir meslek seçiminde bulunduk.'

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğuna dikkat çekerek, İlle de Bir İş Olsun Projesinin bu açıdan çok faydalı bir proje olduğunu söyledi.

Kaynak: AA