Akıncı Üssü Davasının 15. Celsesi Devam Ediyor

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin açılan davanın 15. celsesi, 9 kişinin şehit edilmesiyle yargılanan sanık eski Kurmay Albay Ali Eraslan’ın çapraz sorgusuyla devam ediyor.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davanın 15. celsesi devam ediyor. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve müştekiler katıldı.

Duruşmada savunmasını tamamlayan sanık İnsani Yardım Tugayı eski Komutan Vekili Kurmay Albay Ali Eraslan’ın çapraz sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray sanığa, Akıncı Üssü’ndeki olaylardan sonra sivil kıyafetlerini nerede giydiğini sordu. Eraslan da öğle civarı uyandıktan sonra, üzerindeki kıyafetlerin çok kötü olduğundan değiştirdiğini ardından da savcıya ifade vermek üzere gözaltına alındığını iddia etti.

"Ateş talimatı vereni görmedim"

Duruşmada, iddianamede yer alan fotoğraf ve görüntü kayıtları incelendi, Eraslan fotoğraflara ilişkin, çok benzemese de kendisi olabileceğini ifade etti.

Nizamiyedeki güvenlik görüntülerinin izlenildiği sırada şehit ve gazi yakınlarından, görüntülerdeki ateş edilme anlarında, "neden sıktırdınız" diye isyan edenler oldu. Sanığa kimin ateş edilmesi konusunda emir verdiği soruldu, Eraslan, "Atış talimatı vereni görmedim, o esnada arkam dönüktü, orada arbede yaşandı ve birden ateş sesleri geldi. Ateş edenleri özel kuvvetler olarak biliyordum ama sonradan iddianameden SAT komando olduğunu öğrendim. Burada izlediğimiz görüntüler bir kaç dakikalık, oradaki olaylar saatlerce sürdü ve biz bir şey olmasın diye çabaladık" şeklinde konuştu.



Sanık kendisine emir geldiğinde sıralı amirlerini aramak yerine, bir diğer darbe sanığı Bilal Akyüz’ü aramış

Mahkeme Başkanının sorusunun ardından müşteki avukatlarının sorularına geçildi. Eraslan, Recep Tayyip Erdoğan vekilinin, "Emir aldığınızda sıralı amirlerinizi aradığınız mı?" sorusuna "hayır" dedi.

Avukat bunun üzerine sıralı amirlerinizi aramıyorsunuz ama Bilal Akyüz’ü ve Muzaffer Düzenli’yi arıyorsunuz bunu nasıl izah edeceksiniz?" diye sordu. Eraslan da, önce yorum sorusunu olduğunu iddia ederek cevap vermek istemedi ardından, "Bilal Akyüz yoldayken beni aramıştı, ben de birliğe gelince geri aradım ama kendisi bana müsait olmadığını söyledi.

Muzaffer Düzenli’yi arayıp aramadığımı ise hatırlamıyorum" ifadelerinde bulundu. "Darbeci değilseniz enerjinizi darbecilere yönlendirmeniz gerekmez miydi, siz neden bütün enerjinizi nizamiyedeki vatandaşlara yönettiniz?" sorusunu böyle bir şeyin söz konusu olmadığı şeklinde yanıtladı.

"Akıncı Üssü’ne hazırlıklı gitmedim"

Bir başka müşteki avukatı da, sanığın nizamiyedeki vatandaşların eylemlerine ilişkin uzun uzun konuşma yaptığını belirterek, "Bunları vatandaşları meşrulaştırmak için mi, yoksa gurur duyduğunuz için mi anlattınız?" diye sordu. Sanık Eraslan, "O gece orada gurur duyulacak bir durum yoktu, ben kimsenin gurur duyacağını sanmıyorum. Aksine orada yaşanılanlara çok üzüldüm. Vatandaşların arasında hazırlıklı bir şekilde ve profesyonel kameralarla nizamiyeye gelenler vardı" dedi.

Avukatın, kendisinin de hazırlıklı bir şekilde askeri kıyafetle Akıncı Üssü’ne gittiğini belirtmesi üzerine de, Eraslan, "Hayır ben oraya hazırlıklı şekilde gitmedim" diye reddetti.

Duruşma sanık Eraslan’ın çapraz sorgusuyla devam ediyor.
Kaynak: İHA