Yalıncak Karpuzu Betonlaşma Kurbanı

Trabzon’da aroması nedeniyle yoğun ilgi gören Yalıncak karpuzu üretimi, yöredeki tarım arazilerindeki yoğun yapılaşma nedeniyle düştü.

Yalıncak Karpuzu Betonlaşma Kurbanı
Trabzon’un Ortahisar ilçesi Yalıncak Mahallesi’nde aroma bakımından tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği Yalıncak karpuzu da bölgedeki yoğun yapılaşmadan nasibini aldı. Geçtiğimiz yıllarda 100 ton civarında üretilen karpuz, 40 tona kadar düştü. Mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkları nedeniyle üretim tarihleri de değişen Yalıncak karpuzunun kilosu bu yıl 2 TL’den satılıyor.

2010 yılından bu yana arazilerinde karpuz üretimi yapan İsmail Köksal Kotan, bu yılın ürünlerinin yavaş yavaş çıkmaya başladığını belirterek, “Her yıl verim düşüyor ama nedenini henüz anlamış değiliz. Geçen seneye göre yüzde 50 bir düşüş var. Mevsimlik şartlar bu düşüşün en önemli etkenlerinden bir tanesi. Ben bunu 2010 yılında yaptığım zaman nisan ayında dikerdim, temmuz ayında hasada başlardım. Bu yıl fide diktik ama çürüdü. Sonra tekrar aşılandı. Bu yıl 40 tonluk bir Yalıncak karpuzu çıkar diye düşünüyorum. Önceden ise 100 tonluk karpuz üretiyorduk” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA