TZOB Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

'Teknolojide üst noktaya ulaşmış kanatlı sektöründe üretim artışının sürmesi ihracata bağlıdır. Sektör, ülke ihtiyacının çok üzerinde üretim kapasitesine sahiptir' 'Sektör milyarlarca dolarlık ihracatı yapabilecek altyapıya ve potansiyele sahiptir. Ortadoğu, Afrika, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Uzakdoğu gibi büyük pazarlara çıkarma yapmamız lazım'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, teknolojide üst noktaya ulaşmış kanatlı sektöründe üretim artışının ihracata bağlı olduğunu belirterek, 'Sektör, ülke ihtiyacının çok üzerinde üretim kapasitesine, milyarlarca dolarlık ihracatı yapabilecek altyapıya ve potansiyele sahiptir. Ortadoğu, Afrika, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Uzakdoğu gibi büyük pazarlara çıkarma yapmamız lazım.' ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, yumurta ve kanatlı sektöründeki ihracat artışının üretimi tetiklediğine işaret ederek, haziranda geçen yılın aynı ayına göre, yumurta ve ürünleri ihracatının yüzde 61,1 artarak 24,7 milyon dolara, kanatlı eti ve ürünleri ihracatının da yüzde 20,1 artışla 41,2 milyon dolara çıktığını bildirdi.

Söz konusu artışa rağmen bu ihracat rakamlarının yeterli olmadığını vurgulayan Bayraktar, başta Irak olmak üzere yakın pazarlardaki sıkıntılar, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar ve ulaşım sıkıntılarının ihracatı olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Bayraktar, sektör açısından ihracatın çok önemli olduğunu, iç pazarın doyduğunu, üretim artışının sürmesi için ihracatın artması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Kanatlı sektörü, teknolojide üst noktaya ulaştı. Ekonomiye önemli ölçüde katma değer kazandırıyor, yüz binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Büyük miktarda ihracata olanak tanıyor. Teknolojide en üst noktaya ulaşmış kanatlı sektöründe üretim artışının sürmesi ihracata bağlıdır. Sektör, ülke ihtiyacının çok üzerinde üretim kapasitesine sahiptir. İhracatta tıkanmalar olunca zor durumda kalınıyor. Dünyada çok büyük miktarda kanatlı eti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri talebi var. Bu talebi üretim planlaması da yaparak iç pazarda fiyatları etkilemeyecek şekilde değerlendirmeliyiz. Sektör milyarlarca dolarlık ihracatı yapabilecek altyapıya ve potansiyele sahiptir. Ortadoğu, Afrika, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Uzakdoğu gibi büyük pazarlara çıkarma yapmamız lazım. Ortadoğu ülkelerinde ağırlıklı konuma yükselmeliyiz. Bu alanı binlerce kilometre uzaktaki Brezilya ve Tayland'a bırakmamalıyız. Yeni pazarlara girmenin yollarını aramalı, mevcut pazarlarda payımızı artırıcı tedbirleri almalıyız. Özellikle bu kapsamda, yüksek maliyetten kaynaklı rekabetteki dezavantajlarımızı ortadan kaldıracak, ihracatı destekleyecek tedbirlerin hayata geçirilmesi önemli bir adım olacaktır.'

Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütünde Ocak 2017'den bu yana düşüşün sürdüğüne dikkati çekerek, haziranda geçen yılın aynı ayına göre sanayiye aktarılan inek sütü miktarının yüzde 7,3 azalışla 749 bin 844 tona indiğini hatırlattı. Bayraktar, söz konusu azalmada yem fiyatlarının yükselmesi ve çiğ süt fiyatlarının düşük seyretmesinin büyük etkisi olduğunu bildirdi.
Kaynak: AA