Merkez Bankası PPK Toplantı Özeti (1)

Özetten: 'Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir' 'Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır' 'İç talepteki iyileşme devam ederken mal ihracatında sektörler geneline yayılan artışlarla net dış talep büyümeye olumlu katkı yapmaktadır'.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, son dönemde açıklanan verilerin, alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret ettiği bildirildi.

Kurulun 27 Temmuz toplantısına ilişkin yayımlanan özette, haziran ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,27 düştüğü ve yıllık enflasyonun 0,82 puan azalarak yüzde 10,90 olduğu hatırlatıldı.

Bu dönemde gıda enflasyonunun taze meyve-sebze grubuna bağlı olarak gerilediği, enerji yıllık enflasyonundaki yavaşlamanın sürdüğü belirtilen özette, temel mal grubunda, Türk lirasındaki birikimli değer kaybının gecikmeli etkileri sürerken yıllık enflasyonun dayanıklı mal fiyatlarına bağlı olarak gerilediği kaydedildi.

Özette, bu dönemde, giyim fiyatlarındaki yöntem değişikliğinden kaynaklanan geçici etkiler arındırıldığında da enflasyonun ana eğiliminde bir iyileşme kaydedildiği aktarılarak, haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun 2,57 puan düşüş ile yüzde 14,34 olduğu ifade edildi.

Bu gelişmede taze meyve-sebze grubu enflasyonundaki baz etkisi kaynaklı düşüşün belirleyici olduğuna işaret edilen özette, diğer taraftan, taze meyve-sebze dışı gıda enflasyonundaki yükseliş eğiliminin devam ettiği, bu grupta özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artışların dikkati çektiği bildirildi.

Özette, temmuz ayına ilişkin öncü göstergelerin, işlenmemiş gıdadaki baz etkisine bağlı olarak gıda yıllık enflasyonundaki düşüşün devam edeceğine işaret ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

'Enerji yıllık enflasyonundaki aşağı yönlü seyir ise döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki görünümle birlikte haziran ayında da sürmüştür. Ancak, yakın dönem gelişmelerine bağlı olarak enerji enflasyonunun temmuz ayında bir miktar yükselmesi beklenmektedir. Hizmet grubu fiyatları haziran ayında yüzde 0,53 artmış, grup yıllık enflasyonu 0,12 puan yükselerek yüzde 9,18 olmuştur. Hizmet enflasyonu, akaryakıt fiyatlarındaki artışın gecikmeli yansımalarının görüldüğü ulaştırma hizmetlerinin yanı sıra başta kırmızı et olmak üzere gıda enflasyonunda kaydedilen yükselişin dolaylı etkilerinin hissedildiği yemek hizmetleri kanalıyla artış göstermiştir. Hizmet enflasyonu üzerinde döviz kuru, akaryakıt ve gıda fiyatlarından kaynaklanan maliyet artışlarının yanı sıra genel enflasyona endeksleme davranışının etkileri de hissedilmektedir.'

- 'Enflasyon yüksek seviyesini korumakta'

Özette, temel mal grubu yıllık enflasyonunun haziran ayında 0,51 puan azalarak yüzde 9,20'ye gerilediği anımsatılarak, 'Bu düşüşte, Türk lirasının son dönemdeki seyrine bağlı olarak dayanıklı mal grubu fiyatları belirleyici olmuştur. Giyim grubu yıllık enflasyonu ise bu dönemde nispeten yatay seyretmiştir. Giyim ve dayanıklı dışı temel mallarda ise aylık fiyat artışları yavaşlamakla birlikte Türk lirasındaki birikimli değer kaybının gecikmeli etkilerine bağlı olarak grup yıllık enflasyonu yüksek seviyesini korumuştur.' değerlendirmesine yer verildi.

Enflasyonun bir miktar gerilemekle birlikte yüksek seviyesini koruduğu dile getirilen özette, son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğu vurgulandı.

Özette, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret ettiği vurgulanarak, 'Nisan ve mayıs ayı sanayi üretimi gelişmeleri birlikte değerlendirildiğinde, ikinci çeyrekte bir önceki döneme kıyasla daha güçlü bir artış gözlenmektedir. Haziran ayına ilişkin anket göstergeleri bu görünümün korunacağına işaret etmektedir. İmalat sanayisine ek olarak hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde de yakın dönemde daha kuvvetli bir faaliyet gözlenmektedir. Bu gelişmeler, ekonomideki toparlanmanın sektörel yayılımının arttığı yönünde sinyal vermektedir.' bilgisine yer verildi.

Üretim sektörlerindekine benzer bir görünümün talep göstergelerinde de izlendiği bildirilen özette, son dönemde tüketici güveni ve yatırım eğiliminin iyileştiğinin gözlendiği kaydedildi.

Özette, teşviklere konu olan gruplara yönelik tüketim talebinin gücünü korurken ilk çeyrek itibarıyla zayıf seyrini sürdüren yatırımlarda da iyileşme sinyalleri bulunduğu belirtilerek, yılın ikinci çeyreğinde yurt içi talebin büyümeye katkısının artacağının öngörüldüğü kaydedildi.

- 'AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir'

PPK toplantı özetinde, iç talepteki iyileşme devam ederken mal ihracatında sektörler geneline yayılan artışlarla net dış talebin büyümeye olumlu katkı yaptığı ifade edildi.

Başta Avrupa Birliği bölgesinde iyileşen büyüme görünümü olmak üzere küresel ölçekte gözlenen toparlanma eğiliminin, reel kurun seyri ve dış piyasalarda pazar çeşitlendirme esnekliğinin ihracatı desteklemeye devam ettiği vurgulanan özette, 'Mal ihracatındaki artışların cari açıktaki bozulmayı yavaşlattığı, çekirdek cari açık göstergelerinde ise iyileşme sağladığı görülmektedir. Turizmdeki kısmi toparlanma beklentisine ek olarak, mal ihracatındaki artış eğiliminin cari dengeye olumlu katkı vermeye devam etmesi beklenmektedir.' değerlendirmesine yer verildi.

Özette, iş gücü piyasasında şubat ve mart dönemlerinde başlayan iyileşmenin nisan döneminde belirginleştiği aktarılarak, 'Tarım dışı sektörlerdeki istihdam artışlarının katkısıyla işsizlik oranları gerileme kaydetmektedir. Öncü göstergeler ekonomideki toparlanmayla birlikte önümüzdeki dönemde işsizlik oranlarındaki düşüş eğiliminin süreceğine işaret etmektedir.' denildi.

Son dönemde açıklanan verilerin, alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret ettiği belirtilen özette, 'İç talepte iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. İktisadi faaliyetteki toparlanmanın iş gücü piyasasına olumlu yansımaları önümüzdeki dönemde de gözlenmeye devam edecektir.' bilgisine yer verildi.

(Sürecek)

Kaynak: AA