Venezuela'da Anayasanın Yeniden Yazılması Süreci

Muhalefet, gelecek hafta sembolik referandum düzenleyecek.

Hükümet karşıtı protestolarda en az 80 kişinin hayatını kaybettiği Venezuela'da muhalefetin, anayasanın yeniden yazılmasına ilişkin sembolik referandum yapacağı bildirildi.

Çoğunluğunu muhaliflerin oluşturduğu Kongre'nin Başkanı Julio Borges, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun başlattığı anayasanın yeniden yazılması süreci kapsamında muhalefetin 16 Temmuz'da referandum düzenleyeceğini söyledi.

Borges, 'Halkın karar vermesini istiyoruz. Anayasamızı savunmak için bugün tek bir blokta birleştik.' dedi.

Referandumdan çıkan sonuçların yasal bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak ülkede yapılan anketler Venezuelalıların yaklaşık yüzde 20'sinin anayasanın yeniden yazılmasını istediğini ortaya koyuyor.

Öte yandan muhalefet koalisyonu, Maduro'nun duyurduğu, anayasayı yeniden yazmak için toplanacak özel meclisin temsilcilerinin belirlenmesi için 30 Temmuz'da düzenlenecek seçimi boykot etme kararı aldı.

Muhalefet koalisyonu, temsilci seçme kurallarının demokratik olmadığı ve ciddi ölçüde hükümeti desteklediği gerekçesiyle seçime katılmayacak.

Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega Diaz da yayınlandığı videoda, Venezuela'ya karşı devam eden saldırı ve tehditler karşısında Başsavcılığın, ülkede açık kalan birkaç demokratik pencereden biri olduğunu ifade ederek, Venezuelalıların hakları ve özgürlükleri için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini kaydetti.

Ortega Diaz, 'Başsavcı olarak görevimin, cumhuriyetçi ülkemizin ilk savunma hattı olmasını gerektirdiğini düşünüyorum.' dedi.

Devlet Başkanı Maduro, dün, anayasayı yeniden yazmak için toplanacak özel meclisin temsilci adaylarıyla düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, 30 Temmuz'da meclis temsilcileri için seçime gidileceğini açıklamıştı. Maduro, seçimi halkın yapacağını söylemişti.

Venezuela'da, Maduro hükümetine karşı nisan başından bu yana devam eden protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 80'i aştı. Ülkede sokak gösterileri, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrolünde bulunan Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Ulusal Kongre'nin yetkilerini aldığını açıklamasıyla başlamıştı.

Maduro, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunuyor. Muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.
Kaynak: AA