Hindistan'da Emekli Askerlerden Başbakana Mektup

Emekli askerler, Başbakan Modi'ye gönderdikleri açık mektupta, Hindu inancında kutsal sayılan inekleri korumak adına, Müslümanlara ve alt kasttaki Dalitlere yapılan saldırılar ve işlenen cinayetlere ilişkin endişelerini paylaştı.

Hindistan ordusundan emekli 114 eski asker, Hindu inancında kutsal sayılan inekleri korumak adına, Başbakan Narendra Modi'ye açık mektup yazarak Müslümanlara ve alt kasttaki Dalitlere yapılan saldırılar ve işlenen cinayetlere ilişkin endişelerini belirtti.

Ordudan emekli 114 askerin imzasıyla gönderilen açık mektupta, 'Ülkemizde bugün yaşananlar, silahlı kuvvetlere ve aslında anayasamıza karşı bir saldırıdır. Halk olarak, kendilerini Hinduizm'in koruyucuları olarak atayanların acımasız ve kural tanımaz davranışlarına, saldırılarına şahit oluyoruz.' ifadelerine yer verildi.

Başbakan Modi'nin yanı sıra tüm eyaletlerin başbakanlarına ve birlik bölgelerinin vali vekilerine gönderilen mektupta, söz konusu saldırıların ülkenin laik ideallerine ters düşecek şekilde dini temel alarak toplumu böldüğü belirtildi.

Mektupta, 'Artık yüzümüzü başka yöne dönemeyiz. Anayasamızda desteklenen liberal ve laik değerler için dik durup konuşmazsak ülkemize zarar veririz. Farklılıklarımız, en büyük zenginliğimiz. Görüş ayrılıkları ihanet değildir, aksine demokrasinin temelidir.' denildi.

Hindistan Kongre Partisi Lideri Mallikarjun Kharge de Parlamento'da yaptığı konuşmada, inekleri korumak adına Müslümanlara ve Dalitlere yönelik saldırılara tepki göstererek, 'İnekleri korumak adına yapılan şiddet durdurulmuyor. Tüm ülke korku içinde yaşıyor ve bir terör atmosferi var.' dedi.

Kharge, 'Hükümetin herhangi bir önlem alamıyor olması utanç verici.' değerlendirmesinde bulundu.

Ülkede Yüksek Mahkeme, 21 Temmuz'da hükümete, inekleri korumak adına uygulanan baskı ve şiddete destek vermemesi çağrısında bulunmuş, bir ay içinde inekleri koruma bahanesiyle uygulanan şiddet olaylarıyla ilgili rapor istemişti.

Başbakan Modi de geçen ay Müslüman azınlığı hedef alan şiddet olaylarına karşı düzenlenen protestoların ardından, memleketi Gujarat'ta yaptığı açıklamada, inekleri koruma bahanesiyle işlenen cinayetlerin yasa dışı olduğunu söylemişti.

Ülkede yakın dönemde hayvanları kesimhaneye götürdükleri ve et yedikleri gerekçesiyle özellikle Müslüman azınlıktan kişilere yönelik çok sayıda nefret saldırısı yaşanmıştı.

Cüneyt Han adlı 16 yaşındaki Müslüman genç, geçen ay Mathura şehrinden Yeni Delhi'ye trenle seyahat ederken yanında et taşıdığı gerekçesiyle bir grubun bıçaklı saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti.

Jharkhand eyaletinde yaşanan benzer bir olayda 45 yaşındaki bir Müslüman tüccar, arabasında et taşıdığı gerekçesiyle yaklaşık 100 kişi tarafından linç edilmişti.

Nüfusun çoğunluğunu Hinduların oluşturduğu ülkede birçok eyalette inek öldürmeyi hapisle cezalandıran yasalar mevcut.

Bu tip düzenlemeler Müslüman azınlığın dini vecibesi olan kurban kesmeye de yasak getirdiğinden toplumsal ihtilafa sebep oluyor.
Kaynak: AA