Bizans Mozaiğine Restorasyon Ve Konservasyon

Yozgat Müze Müdürü Şenyurt: 'Mozaikli yapı, kaçak kazılar sonucu büyük oranda tahrip edilmiş. Mozaik açıldıktan sonra restoratör arkadaşlarımız konservasyon çalışması yaptılar'

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen ve kaçak kazılar sonucu tahrip edilen mozaikli yapı, restorasyon ve konservasyon işlemine tabi tutuldu.

Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü restoratörleri, ilçeye bağlı Gönülyurdu köyünde ortaya çıkarılan, yaklaşık 1,5 metre derinlikteki 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mozaikli yapıyı, fırçalarla titiz şekilde temizledikten sonra restore ve konservasyon işlemine tabi tuttu. Yapı, rölöve ve belgeleme çalışmasının ardından tekniğine uygun şekilde kapatıldı.

Çekerek Kaymakamı Evren Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki birinci derece arkeolojik sit alanında mozaikli yapıya rastlanıldığını söyledi.

Müze müdürlüğü, Valilik ve Kaymakamlığın ortak çalışma yaptığını belirten Çakır, 'Bu çalışmaların ilçemize kültürel ve turizm açısından katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bahse konu alanın Bizans dönemine ait bir kilise olduğu düşünülüyor.' dedi.

Yozgat Müze Müdürü Hasan Kerim Şenyurt da kültür tarihi açısından çok zengin olan kentte 349 sit alanı bulunduğuna dikkati çekti.

Bu alanlardan birinin de Gönülyurdu köyündeki Kaletepe olduğunu aktaran Şenyurt, şöyle konuştu:

'Önceki yıllarda kaçak kazılar sonucu kolluk kuvvetlerimizin tespitinde burada bir mozaikli yapı olduğu görüldü. 2015'te Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, yapımızı tescil ederek koruma altına aldı. Biz de burada bir kurtarma kazısı yaptık. Kazı sonucunda 32 metrekarelik mozaikli bir yapı ortaya çıktı. Mozaikli yapı, kaçak kazılar sonucu büyük oranda tahrip edilmiş. Mozaik açıldıktan sonra restoratör arkadaşlarımız konservasyon çalışması yaptılar.'
Kaynak: AA