'Uluslararası Nelson Mandela Günü'

Nelson Mandela Vakfı üyesi Dziba: 'Güney Afrikalılar olarak, mücadele etmeyi ve sabrı Nelson Mandela'dan öğrendik'.

Nelson Mandela Vakfı üyesi Khangelani Dziba, Güney Afrikalıların mücadele etmeyi ve sabrı Nelson Mandela'dan öğrendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2009'da ilan edilen '18 Temmuz Uluslararası Nelson Mandela Günü' etkinlikleri kapsamında Johannnesburg’da, Nelson Mandela Vakfınca bir konferans düzenlendi.

Nelson Mandela Vakfı üyesi Dziba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Uluslararası Nelson Mandela Günü'nün Afrikalılar için büyük önem taşıdığını belirtti.

Dziba, 'Afrika insanı Nelson Mandela ile özgürlüğü anladı. Biz gençlerin önünü açtı. Mandela gününde gençler olarak efsanevi lider Mandela'yı tekrar hatırladık. Güney Afrikalılar olarak, mücadele etmeyi ve sabrı Nelson Mandela'dan öğrendik.' dedi.

Konferansa, ülkenin çeşitli kentlerinden 100 genç katıldı.

Öte yandan, Mandela Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Devlet Başkanı Jocab Zuma, gençlere, eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın izinden gitmeleri çağrısında bulunarak, 'Dövüşmenize gerek yok, kızgın olmak zorunda değilsiniz. Doğru satıra geçmek için mantığınızı kullanın ve Eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'yı takip edin.' ifadelerini kullandı.

- Uluslararası Nelson Mandela Günü

BM, 2009'da Nobel Barış ödülü sahibi efsanevi liderin doğum günü olan 18 Temmuz’u, 'Uluslararası Nelson Mandela Günü' ilan etmişti.

Mandela, ülkesindeki ırkçı Apartheid rejimine karşı geldiği için 1962’de 'hükümeti düşürmek için komplo kurmak ve sabotaj hareketlerine destek vermek' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Uluslararası kamuoyunun baskıyla 1990’da özgürlüğüne kavuşan Mandela, 1994’te Güney Afrika’nın ilk siyah devlet başkanı olmuş ve 1999’a kadar ülkeyi yönetmişti.

Akciğer enfeksiyonu rahatsızlığı nedeni ile Haziran 2013’te hastaneye kaldırılan ve 95’inci yaş gününü hastanede kutlayan Mandela, 5 Aralık 2013'te hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA