Milano Başkonsolosu Aksoy 15 Temmuz'u Anlattı

Türkiye Cumhuriyeti Milano Başkonsolusu Hami Aksoy, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Milano’da yeni satın aldığı Başkonsolosluk binasında düzenlenen basın toplantısında İtalyan basını darbe girişimi hakkında bilgilendirildi. Basın toplantısında konuşan Başkonsolos Hami Aksoy, 15 Temmuz’u cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimi olarak niteledi ve "Ülkemizin varlığına, devletimizin bütünlüğüne ve demokrasimize yönelik bir tehdidin travmasını hala içimizde hissediyoruz" ifadesini kullandı.

Başkonsolos Aksoy, Fetullahçı terör örgütünün İtalya’da Avrupa’nın diğer ülkelerine nazaran daha az etkin olduğunu ifade etti.

Bu konuda mücadele ettiklerini dile getiren Aksoy, görüştükleri İtalyan makamlara bu konuda gerekli uyarıları yaptıklarının altını çizdi.

Başkonsolos Hami Aksoy "Durumun vahametini İtalyan Hava Kuvvetlerine bağlı askeri jetlerin Roma’da Senato’yu bombaladığını düşünün. İşte böyle inanılmaz olağanüstü bir durumla karşı karşıyaydık" dedi.

Müttefik İtalya’nın darbe girişimi sonrası diğer Avrupa ülkelerinden daha farklı bir yaklaşım sergilediğinin altını çizen Hami Aksoy "İtalya ilk başından itibaren tereddüt etmeden darbe girişimine karşı olduğunu belirtti, gerek dönemin Başbakanı Matteo Renzi gerekse Dışişleri Bakanı Gentiloni. Daha sonra İtalyan kamuoyunda bazı tereddütler yaşansa da bunun açık bir darbe girişimi olduğu ortaya çıktı" ifadelerini kaydetti.

Basın toplantısında 15 Temmuz gecesi yaşananları özetleyen bir de kısa video da gösterildi. Basına dağıtılan bilgilendirici broşürlerin yanı sıra Milano Başkonsolosluğu 17 Temmuz günü Metro gazetesinde darbe girişimine dair görüşlerini ifade eden bir ilan da yayımlayacak.
Kaynak: İHA