Macron-Merkel Basın Toplantısı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: 'Yeni nesil savaş uçaklarının üretimi için birlikte araştırma ve geliştirme projelerini uygulamaya sokacağız' Almanya Başbakanı Merkel: 'Ben, burada da yeni hükümetin kurulmasının ardından AlmanFransız ilişkilerinde yeni bir ivme kazandırmak konusunda hazır olduğumuza inanıyorum'.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak istediklerini bildirdi.

Macron ve Merkel, Elysee Sarayı'nda düzenlenen 19. Fransa ve Almanya Ortak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Macron, Almanya ile ortak savaş uçağı üretme projesi başta olmak üzere savunma ve güvenlik alanında iş birliğinin güçlendirilmesini 'derin bir devrim' olarak niteledi.

Üretilecek ortak yeni nesil savaş uçaklarının iki ülkenin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bu uçakların dış ihracatının da planlandığını ifade eden Macron, 'Yeni nesil savaş uçakları için birlikte araştırma ve geliştirme projelerini uygulamaya sokacağız.' dedi.

Macron, Almanya ile siber güvenlik, uydu,dijital alanlarda iş birliğinin de güçlendirileceğini kaydetti.

- 'Avro Bölgesi'nde bütçe oluşturulmasına karşı değilim'

Merkel de 'Ben, burada da yeni hükümetin kurulmasının ardından Alman-Fransız ilişkilerinde yeni bir ivme kazandırmak konusunda hazır olduğumuza inanıyorum.' dedi.

Avupa Birliği'nin (AB) yeniden reformdan geçirilmesi için iki ülkenin yakın iş birliğinin önem taşıdığını vurgulayan Merkel, iki ülkenin Avro Bölgesi'ni önce istikrara kavuşturup daha sonra güçlendirilmesi konusunda da hemfikir olduğunu söyledi.

Merkel, Macron'un gündeme getirdiği Avro Bölgesi için bir bütçe oluşturulması konusunda, 'Avro Bölgesi'nde bir bütçe oluşturulmasına karşı değilim, AB'de bir maliye bakanı tayin edilmesini de konuşabiliriz.' dedi.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Fransa ve Almanya'nın, mevcut filolarını yenilemek için ortak savaş uçağı projesi geliştirilmesi konusunda anlaştığı duyurulmuştu.

Açıklamada, 'İki ülke 2018'in ortalarına kadar yeni savaş uçağı geliştirilmesi için yol haritası hazırlanması konusunda görüş birliğine vardı.' ifadesi kullanılmıştı.

İki ülkenin ortak yapımı Tiger taarruz helikopterleri ile havadan karaya taktik füzelerinin yeni modellerinin üretilmesi konusunda da anlaşma sağlandığı belirtilen açıklamada, tarafların ayrıca ortak ağır tank ve top üretimi konusunda mutabakata vardığı, söz konusu anlaşmaların 2019'dan önce imzalanacağı kaydedilmişti.

Kaynak: AA