ABD'de ÜFE Haziranda Yükseldi

Ülkede üretici fiyatları haziranda önceki aya oranla yüzde 0,1 ve son 12 ayda yüzde 2 yükseldi ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi aylık bazda sabit kalması ve yıllık bazda yüzde 1,8 artması yönündeydi.

ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2 artarak beklentinin üzerinde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları haziranda önceki aya oranla yüzde 0,1 ve son 12 ayda yüzde 2 yükseldi. ÜFE'ye ilişkin piyasa beklentileri aylık bazda sabit kalması ve yıllık bazda yüzde 1,8 artması yönündeydi.

Mayısta aylık bazda sabit kalan ÜFE’nin haziranda hafif artmasında firmaların gıda ürünlerine ve ticari danışmanlık hizmetlerine yönelik talebi etkili oldu.

Verilere göre, haziranda toptan enerji fiyatları yüzde 0,5 gerilerken, toptan gıda fiyatları yüzde 0,6 ve hizmet fiyatları da yüzde 0,2 yükseldi.

Öte yandan, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE, haziranda aylık yüzde 0,1 ve yıllık 1,9 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE’nin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2 artması bekleniyordu.

Analistler, yılın başında hızla artan ÜFE rakamlarının mayıstan bu yana gösterdiği zayıflığın ülkedeki enflasyon baskılarının azaldığına işaret ettiğini belirtti.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. ABD Merkez Bankası (Fed), ÜFE de dahil olmak üzere tüm enflasyon göstergelerini takip ediyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, dünkü konuşmasında, 'Öyle gözüküyor ki son dönemdeki zayıf enflasyon verileri, kısmen bazı belirli ürün fiyatlarındaki olağan dışı düşüşten kaynaklandı. Bu düşüşler hesaplamadan çıkana kadar yıllık enflasyonu aşağı çekmeye devam edecek.' değerlendirmesini yapmıştı.

Kaynak: AA