'15 Temmuz'da Uluslararası Piyasalara 'Rahat Olun' Mesajı Verdik'

VakıfBank Genel Müdürü Özcan: '(15 Temmuz darbe girişimi) Aynı gün Avrupa piyasaları açılmadan önce, sabahın erken saatlerinde bin 500 uluslararası yatırımcı ve 700 muhabir bankaya kalkışma krizi bilgilendirmesi yapan ilk Türk bankası olduk ve uluslararası piyasalara 'rahat olun' mesajı verdik' Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş: 'Türkiye’nin son yıllardaki küresel krizlerde başarılı sınav veren finansal sistemi, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki süreçten de minimum etkilenerek başarıyla çıktı'.

EDA TOPCU - VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, '(15 Temmuz darbe girişimi) Aynı gün Avrupa piyasaları açılmadan önce, sabahın erken saatlerinde bin 500 uluslararası yatırımcı ve 700 muhabir bankaya kalkışma krizi bilgilendirmesi yapan ilk Türk bankası olduk ve uluslararası piyasalara 'rahat olun' mesajı verdik.' dedi.

AA muhabirine açıklama yapan VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Türkiye'nin 15 Temmuz'da FETÖ tarafından yapılan hain darbe girişimiyle büyük bir ihanete uğradığını söyledi.

Girişimin, toplumun her kesiminin canı pahasına milli egemenliğe sahip çıkmak için ortaya koyduğu eşsiz direnişi sayesinde bertaraf edildiğini anımsatan Özcan, şunları kaydetti:

'15 Temmuz gecesi, ülke olarak bir kez daha tüm dünyaya birlik ve beraberliğimizi haykırdığımız, en kutsal direnişlerimizden birinin sahnelendiği gün olarak tarihimize altın harflerle yazılacak. Bu hain darbe girişimini şiddetle ve nefretle kınıyor, yüce Allah’tan bir daha böylesine müessif ve çirkin bir hadise yaşatmamasını diliyorum.VakıfBank olarak, kalkışmanın yaşandığı ilk dakikadan itibaren ülkemize ve milletimize karşı duyduğumuz sorumluluk gereği, üzerimize düşen görevleri eksiksiz şekilde yerine getirmek amacıyla Banka yönetimi olarak toplandık ve bir kriz masası oluşturduk.

Milletimizin yaşadığı endişeleri gidermek, doğru ve güven verici bilgi akışı sağlamak amacıyla ulusal ve yerel medya ile sosyal medya kanallarımız aracılığıyla yaptığımız açıklamalarda tüm varlık ve gücümüzle ülkemizin ve milletimizin hizmetinde olduğumuzu ve faaliyetlerimize tüm yurt sathında kesintisiz olarak devam ettiğimizi vurguladık. Aynı gün Avrupa piyasaları açılmadan önce, sabahın erken saatlerinde bin 500 uluslararası yatırımcı ve 700 muhabir bankaya kalkışma krizi bilgilendirmesi yapan ilk Türk bankası olduk ve uluslararası piyasalara 'rahat olun' mesajı verdik.'

- '15 Temmuz gelecek için ayrı bir motivasyon kaynağı olmuştur'

Özcan, döviz kurlarının artmasına sebep olabilecek talepleri engellemeye yönelik çeşitli tedbirler aldıklarını anımsatarak, darbe girişimi ile eş zamanlı olarak gerçekleşen ve finansal alanda olumsuz etkiler doğuracak nitelikteki olağan dışı döviz işlemleri hareketliliğinin, Vakıfbank tarafından alınan geçici teknik tedbirlerle etkisiz kılındığını anlattı.

Resmi Gazete'de 23 Temmuz 2016'da yayımlanan 'Olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin kanun hükmünde kararname' ile kapatılan kurum ve kuruluşlarla ilgili olarak, listede yer alan Banka müşterisi kurum, kuruluşlar ve kayyum atanan firmalar ile ilgili yasa kapsamında ihtiyaç duyulan tüm önlemleri derhal uygulamaya koyduklarını dile getiren Özcan şu bilgileri verdi:

'Böylesine olağanüstü bir dönemde bankacılık faaliyetlerimizi de bir an olsun aksatmadan devam ettirdik. Darbe girişiminden sadece 13 gün sonra, 28 Temmuz 2016 tarihinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Bankamızın 150 milyon euro tutarındaki yeni kredi limitini onayladı. Bu yeni kredi limiti, alelacele not indirimine giden kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poors'a verilen en güzel cevap niteliğindedir.

15 Temmuz darbe girişimi büyük bir ihanetle sarsıldığımız, herkeste derin izler bırakan talihsiz bir gün olmakla birlikte, Türk insanının demokrasi sınavından başarıyla geçtiği bir gün olması dolayısıyla da gelecek için ayrı bir motivasyon kaynağı olmuştur. VakıfBank olarak biz de bu motivasyonla devletimizin ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda, vakıflardan aldığımız güç ve bize emanet edilen ecdad yadigarına olan saygı ve sorumlulukla, üzerimize düşen görevleri şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz.'

- 'Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmek için büyük bir gayretle çalışmalarımıza devam edeceğiz'

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş da 2016 yılının hem dünyada hem de Türkiye'de önemli zorlukların ve risklerin yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek, 'Ülkemiz 15 Temmuz’da yaşanan menfur darbe girişimiyle büyük bir sınav verdi. Hükümetimizin ve güvenlik güçlerimizin ilk andan itibaren sergilediği kararlı duruşu ve vatandaşımızın milli bir ruhla egemenliğine sahip çıkmasıyla bu hain girişim bertaraf edildi.' ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin son yıllardaki küresel krizlerde başarılı sınav veren finansal sisteminin, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki süreçten de minimum etkilenerek başarıyla çıktığını dile getiren Göktaş, istikrarlı ekonomi gücü, sıkı bütçe disiplini, düşük kamu borç stoku ve güçlü bankacılık sektörünün yaşanan bu olumsuz gelişmelerin üstesinden gelmeyi sağladığını söyledi.

Göktaş, Hükümetin ve Merkez Bankası'nın aldığı son derece yerinde kararların bu başarıdaki katkısına da vurgu yaparak, şunları kaydetti:

'Darbe girişiminden sonra ülkemizin notunun bir rating kuruluşu tarafından düşürülmesine rağmen, finans sektörü kredi kanallarını sağlıklı bir şekilde işletmiş ve mümkün olduğu ölçüde başta konut finansmanı olmak üzere tüm kredilerde oranlar düşürülmüştür. Böylece yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen ekonomik büyümenin desteklenmesi için gerekli kredi arzı sağlanmaya devam edilmiştir.

Firmalardan gelen yapılandırma talepleri karşılanmış, firmaların ödeme güçlüğüne düşerek ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilemelerini önlemeye gayret gösterilmiştir. Ayrıca siyasi otorite, KHK’lar ile almış olduğu kararların uygulanması konusunda oldukça hassas davranarak gerekli aksiyonların bir an önce alınmasını sağlamıştır.2016 yılı Şubat ayında faaliyete başlayan Vakıf Katılım olarak henüz beşinci ayımızda bu menfur darbe girişimiyle karşılaştık. Siyasi otoritenin gerekli adımları atması paralelinde biz de 15 Temmuz gecesinden itibaren ülkemiz için gerekli adımları atmaya başladık.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile konut finansmanı oranlarını piyasanın en alt seviyesine indirdiklerini, bunun yanı sıra diğer tüm finansman kalemlerinde hatırı sayılır oran indirimi yaparak piyasa çarklarının dönmesi için destek verdiklerini belirten Göktaş, Vakıf Katılım olarak sektördeki temel misyonlarının, sektördeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, sektörü ve dolayısıyla Türkiye ekonomisini daha da büyütmek olduğunu aktardı.

Göktaş, verdikleri desteği bu yıl da istikrarlı şekilde sürdürmeye devam edeceklerine işaret ederek, 'Finansal kesimin bir neferi olarak, bugün olduğu gibi yarın da üzerimize düşen görevlerin bilinciyle ülkemizle birlikte var olmak, Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmek ve insanımızın refahını artırmak için büyük bir gayretle çalışmalarımıza devam edeceğiz.Büyük direnişin yıl dönümünde vatan toprağı ve milli irade için hayatlarını kaybeden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA