'Milli Enerji Ve Maden Politikası' Projesi

Malkara'da proje kapsamında toplantı düzenlendi.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca desteklenen ve Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından yürütülen 'Milli Enerji ve Maden Politikası' projesi kapsamında toplantı düzenlendi.

Özel bir maden şirketinin şantiyesinde düzenlenen toplantıda konuşan KÖMÜRDER Genel Sekreteri Rıfat Kılıçay, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) kömürü hedef alan kampanyalar yürüttüğünü öne sürdü.

Türkiye'deki kömür işletmelerinin tek bir açıdan değil birçok açıdan değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Kılıçay, 'TEMA'nın son zamanlarda kömürü hedef alarak başlatmış olduğu kampanyanın karşısında doğruları anlatmak için toplanmış bulunuyoruz. Son zamanlarda kömürü açıkça hedef alan açıklamalar ve kampanyaların çok profesyonelce yürütülüyor olması ve bunun direk kömür işletmecilerini hedef alması bizi oldukça fazla üzmüş ve gelecek adına da kaygılandırmıştır. Türkiye'deki kömür işletmelerini tek bir açıdan değil birçok açıdan değerlendirmeye ihtiyaç vardır.' ifadelerini kullandı

Kılıçay, kömür ve maden ocaklarında ekmeğini kazanan binlerce işçi olduğunu vurguladı.

Kamusal ve özel maden işletmelerini hedef alan kampanyaların yanlış olduğunu savunan Kılıçay, şunları kaydetti:

'Öncelikle Türkiye'de kamu ve özel olmak kaydı ile 2016'da toplamda 617 işletme ve doğrudan 37 bin 582 işçi çalışmaktadır. Bunun çarpan etkisine baktığınızda bu kömür ocaklarından doğrudan ve dolaylı rızık kazanan, evine ekmek götüren 350 bin kişidir. Başta TEMA olmak üzere 'Kömür Üzer' kampanyası başlatıp 350 bin insanın ekmeğini, çocuklarının geleceğini hedef alan bu oluşumların 350 bin insana açacakları istihdam var mı?'

Programa, Çevre Eğitim ve Koruma Derneği, Anneler Derneği, Kadınlar Birliği, Kent Konseyi Meclisi ve Yardım Severler Derneği üyeleri katıldı.

Programa katılan üyeler, 'Kendi kaynaklarımı kullanıyorum, kimseye boyun eğmiyorum', 'Benim tarlam, benim yiyeceğim, benim kömürüm, benim geleceğim' yazılı dövizler açarak 'Milli Enerji ve Maden Politikası' projesine destek verdi.
Kaynak: AA