ABD'nin Sudan'a Yönelik Yaptırımları

Sudan Devlet Başkanı Beşir, yaptırımların kaldırılmasının ertelenmesinin ardından ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarını 12 Ekim'e kadar askıya aldı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarını 3 ay süreyle dondurduğu bildirildi.

Sudan resmi ajansı SUNA'nın haberine göre, ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarının 12 Ekim'e kadar askıya alınmasını öngören başkanlık kararnamesi yayımlandı.

Beşir'in söz konusu adımı, ABD'nin Sudan'a uyguladığı yaptırımları nihai olarak kaldırmak için verdiği süreyi 3 ay daha uzatma kararının ardından geldi.

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur da yaptığı basın açıklamasında ABD'nin kararını esefle karşıladıklarını belirtti.

ABD yönetimi, 1993'te 'terörizmi destekleyen devletler' kategorisine alınan Sudan'a 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Beyaz Saray'dan ocak ayında yapılan yazılı açıklamada ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımladığı kararnameyle, Sudan'a 20 yıldır uygulanmakta olan ticari yaptırımların kaldırılması talimatı verdiği belirtilmişti. Açıklamada, söz konusu başkanlık kararının uygulanmasının, 'Sudan'ın insan hakları ve terörle mücadele konularındaki performansını sürdürmesini teşvik' amacıyla 6 ay sonrasına ertelendiği kaydedilmişti.

ABD yönetimi, 6 aylık sürenin sonunda dün Sudan'a yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini açıklamıştı.
Kaynak: AA