Japonya Başbakanı Abe Finlandiya'da

Abe, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ile görüştü.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Arktik bölgesi ve Rusya ile ilişkiler konularında Finlandiya ile iş birliğini artırma sözü verdi.

İskandinav ülkelerine turu kapsamında Finlandiya'yı ziyaret eden Abe, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile bir araya geldi.

Görüşmede ikili ilişkiler, ekonomik iş birliği ve uluslararası konular ele alındı.

Abe, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Arktik bölgesi ve Rusya ile ilişkiler konularında Finlandiya ile iş birliğini artırmaya kararlı olduklarını belirtti.

Finlandiya'nın halen Artik Konseyi'ne başkanlık ettiğini anımsatan Abe, Japonya'nın konseydeki rolünü daha fazla katkı sağlayarak artıracağını söyledi.

Abe, 'Arktik bölgeleri ile ilgili çevre alanında iş birliğimizi arttıracağız. Her iki ulus için de önemli bir komşu olan Rusya ile ilişkilerimizdeki yakın iş birliğini tasdik ettik.' ifadesine yer verdi.

Finlandiya'nın Rusya ile bin 300 kilometrelik sınır paylaştığına işaret eden Abe, Rusya'nın 'her iki ulus için de önemli bir komşu' olduğuna dikkati çekti.

Niinistö de iki ülke arasında çevre iş birliğini geliştirmek dahil bir dizi anlaşma imzalandığını kaydederek, 'Ülkelerimizin her biri, diğerinin daha istikrarlı bir dünya düzeni için yaptığı çalışmalara saygı duyuyor.' diye konuştu.

Görüşmede liderler, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze geliştirme programlarını da içeren uluslararası toplumun karşılaştığı zorluklar karşısında birlikte çalışarak stratejik ortaklıklarını ilerletme konusunda mutabık kaldı.

Abe, Finlandiya'dan önce İsveç'i ziyaret etmiş ve Stockholm'da İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile görüşmüştü. İki lider, Kuzey Kore'ye füze denemelerini durdurması çağrısında bulunmuş ve terörle mücadele ortak hareket etme kararı almıştı.

Kaynak: AA