Genelkurmay Çatı Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davanın 14'üncü celsesi başladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahında yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davanın 14'üncü celsesine başlandı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

Davanın 14'üncü celsesi, eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı KurumsalDönüşüm Şube Müdürü Kurmay Albay Muzaffer Düzenli'nin savunmasıyla başladı.

İstanbul'daki 'ana darbe davası' sanıkları arasında da yer alan Düzenli'nin genel darbe planının İstanbul organizasyonunu yaptığı bildirilen iddianamede, 15 Temmuz 2016 günü saat 20.00 sıralarında, aynı dosyanın şüphelisi Murat Çelebioğlu'nu telefonla arayarak, gece saat 03.00 olarak planlanan girişimin, erkene çekildiğini ve İstanbul'da darbe faaliyetinin vakit geçirmeden başlatılması talimatını verdiği kaydediliyor.

Düzenli'nin darbe girişiminde, Akıncı Üssü'nden İstanbul'daki eylemleri yönlendirdiği belirtiliyor.

Duruşmada ayrıca Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı 1. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı eski Tuğamiral Sinan Sürer'in yanı sıra, Güvercinlik Kara Havacılık Okul Komutanı eski Tuğgeneral Ünsal Coşkun ve Ankara Mamak'taki 28. Mekanize Tümen Komutanlığında eski Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Savaş Kabaklı'nın da savunma yapması bekleniyor.

Sanık eski Tuğamiral Sürer'in, darbe girişimi gecesi kameralarla tespit edilen, sivil vatandaşlara darbeci askerlerle ateş ederken görüntüleri bulunuyor. İddianamede, Sürer'in ayrıca daire başkanı olarak amiri konumunda bulunduğu yurt dışındaki askeri ataşelere, 'Ataşeler' whatsapp grubu üzerinden 'Arkadaşlar TSK yönetime el koymuştur. Bunu tüm muhataplarınıza derhal iletin.' şeklinde talimat verdiği, ataşelerin büyük çoğunluğunun da mesajı 'emredersiniz' şeklinde cevapladığı tespitine yer veriliyor.

Örgütün haberleşme programı ByLock kullandığı da belirlenen Sürer'in, Konutkent'teki bir villada Adil Öksüz liderliğinde gerçekleştirilen darbe planlaması toplantılarına katıldığı da iddianamede yer alıyor.

Yarbay Kabaklı'nın ise iddianamede darbe planı ile organizasyonunun yapıldığı toplantılara aktif olarak katıldığı belirtiliyor. İddianamede ayrıca Kabaklı'nın, darbe girişiminin önemli güçlerinden olan ve olay günü şehri kuşatan tank ve zırhlı araçların mühimmat ve personel organizasyonunu yapan ekip içinde yer aldığı da ifade ediliyor.

Sanık eski Tuğgeneral Coşkun'un, sözde Yurtta Sulh Konseyi atama listesinde Kara Havacılık Komutanlığına atanmasına karar verildiği belirtilen iddianamede, sanığın, darbe girişiminin en etkili unsurlarından olan Kara Havacılık Komutanlığının, içinde Cumhurbaşkanına suikast girişimini de kapsayan darbe planı dahilindeki organizasyonunu yaptığı kaydediliyor.

Coşkun'un 15 Temmuz günü de sözde atama yerine gidip, birliğin komutasını alarak, yapılan plan uyarınca pilot ve helikopterleri yönlendirip darbe faaliyetlerini gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Düzenli'nin yanı sıra, bugün savunma yapması beklenen Sürer, Kabaklı ve Coşkun'un darbe girişimini planlayan ve organizasyonunu yapan sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri içerisinde yer aldığı belirtiliyor.

Öte yandan, bugün savunma yapması beklenen sanıkların avukatlarının geç gelmesi nedeniyle duruşma gecikmeli başladı.
Kaynak: AA