Dışa Bağımlılığı Ortadan Kaldırmak İçin Yenilenebilir Enerji

EMO İstanbul Şube Başkanı Calapsoy: 'Türkiye'de güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklara yönelik yatırımlarla enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırabiliriz'.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Başkanı Erol Calapsoy, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapmak gerektiğini belirterek, 'Yatırımlarla enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırabiliriz.' dedi.

Calapsoy, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok şanslı bir ülke olduğunu söyledi.

Güneş, rüzgar ve jeotermal enerjinin rahat bir şekilde enerjiye dönüştürülebileceğini ifade eden Calapsoy, şöyle konuştu:

'Ülkemizde güneş var, rüzgar var, jeotermal var. İstanbul'da jeotermal yok ama güneşle ilgili birçok yatırım var. Elektrik tüketiminde 79 bin megavatlık kurulu gücümüz var. Bunun yüzde 10'u yenilenebilir enerjiden. Bu konuda birçok ülkede büyük atılım var. Almanya bile çok fazla güneş olmadığı halde 2050 yılına kadar bütün tüketimini yenilenebilir enerji güneşten karşılayacağını beyan etti. Türkiye'de güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklara yönelik yatırımlarla enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırabiliriz.'

Calapsoy, güneş ve rüzgar enerjisinin bedava olduğunu hatırlatarak, 'Bu kaynakları işletmeye almamız lazım. İstanbul'un çatıları boş. Her evin çatısına güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanabilecek cihazlar yerleştirebiliriz.' diye konuştu.

- Verimli elektrik kullanımı

Calapsoy, elektrik tüketiminin gelişmişlik göstergesi olmadığını söyledi.

Elektriğin verimli kullanılmasının gelişmişlik olarak değerlendirilebileceğini vurgulayan Calapsoy, şunları kaydetti:

'İstanbul'da yangınların yüzde 17,9'u elektrik kontağından çıkmış. Buna sebep olan malzeme, bunu kimin yaptığı ve nasıl yaptığı önemli. Genellikle sebebi bilinmeyen yangınlarda elektrik kontağı deniliyor. Elektrikle ilgili konuların projesinden yapımına kadar denetim altında olması lazım. Gelin kamu kuruluşlarından başlayarak insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde ekipler kuralım ve ana panoları kontrol edelim. Yanlış malzeme kullanımı ve hatalı işçilik yüzünden insanlarımız ölmesin.'
Kaynak: AA