DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, 'Kıdem Tazminatı Haktır Gasp Edilemez'

DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, Kıdem Tazminatı konusunda yaptığı açıklamasında, "Kıdem Tazminatı haktır gasp edilemez, Kıdem Tazminatında fon değil garanti istiyoruz" dedi.

DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, 'Kıdem Tazminatı Haktır Gasp Edilemez'
Kıdem Tazminatı’nın 80 yıllık temel işçi hakkı olduğunun altını çizen DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, "Türkiye işçi sınıfı 1936’dan bu yana kıdem tazminatı hakkına sahiptir. Kıdem tazminatı işçinin çalışanın güvencesidir, birikmiş emeğidir, alın teridir" dedi.

Sağlam, "Kıdem tazminatı işverenlerin ve hükümetin iddia edildiği gibi yük değil haktır. Hükümet kapalı kapılar ardında, sendikalardan ve işçilerden gizli kıdem tazminatını fona devretme hazırlıklarını yürütüyor. Kıdem tazminatının fona devri sonun başlangıcı demektir. Fona devir, kıdem tazminatının 10 güne 15 güne düşmesi anlamına gelmektedir. Fona devir, iş güvencesinin iyice yok olmasıdır. Fona devir işten çıkarmaların kolaylaşması demektir" diye konuştu.

Sağlam açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Hükümet diyor ki, kıdem tazminatı fonu işçinin yararınadır. Aklımızla dalga geçmeyin, işçiyle dalga geçmeyin! İşsizlik rekor kırarken, TÜİK rakamlarına göre 7 milyon işsiz varken işten çıkarmaların kolaylaşması işçinin yararına olabilir mi? Fon 42 yıldır gündemde ama işçilerin mücadelesi sonucu çıkarılamadı. AKP 15 yıldır iktidarda ama bugüne kadar kıdem tazminatını fona devredemedi. Eğer kıdem tazminatı fonu işçiye yararlı olsaydı çok önemli bir referandum öncesinde işçilerin oyunu almak için kullanılırdı. Hükümet işçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor. Hükümet “Kıdem tazminatı hakkını ödemeyen patronlar var” diyerek kıdem tazminatını ortadan kaldırmak istiyor. Fon dayatmasına sonuna kadar direneceğiz! Direnmekle yetinmeyecek, kıdem tazminatı hakkının geliştirilmesi ve garanti altına alınması için taleplerimizi yükselteceğiz! Kıdem tazminatı yük değil haktır."
Kaynak: İHA