Aliağa'daki Antik Kentler Kitabı Okuyucuyla Buluşuyor

Türkiye’nin sanayi kenti Aliağa’daki kültür varlıkları, belediyenin kültür yayınlarıyla yeniden can bulurken, Aliağa Kent Kitaplığı isimli kitap okuyucuyla buluşacak.

Aliağa'daki Antik Kentler Kitabı Okuyucuyla Buluşuyor
Aliağa Belediyesi ’Aliağa Kent Kitaplığı’ adı altında yayımlamaya başladığı kitaplarla kentin kültür belleğini geleceğe taşıyor. Geçtiğimiz yıl Aliağa’nın Antik Kentleri ve Güzelhisar kitaplarını okuyucu ile buluşturan belediye, serinin 3. kitabı olarak yayımlanan Myrina ve Gryneion ile bölgedeki iki antik kent Myrina ve Gryneion’u Aliağa’da yaşayanlara ve Türkiye’ye tanıtıyor.

Aliağa Belediyesi tarafından basılarak dağıtıma hazır hale getirilen Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, 1. Cilt adlı kitap, Aliağa’da bulunan ve günümüzde arkeolojik kazıların yapılmadığı bu iki antik kent ile ilgili tüm tarihi, arkeolojik ve kültürel mirası bir araya getirdi. Basımı geçen hafta gerçekleştirilen kitap, bu iki antik kentle ilgili dünya ve Türkiye literatüründeki tüm bilgileri derlemesinin yanında, son yıllarda bölgede yapılan yüzey araştırmalarında elde edilen bilgileri de ilk kez bilim dünyasına kazandırdı. Kitap, iki antik kentin tarihten arkeolojiye, coğrafyadan jeoloji ve biyolojiye kadar birçok farklı yönünü içeriyor.

Myrina ve Gryneion kitabını bölgede son yıllarda arkeolojik yüzey araştırmaları yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında 19 Akademisyenin bilimsel makaleleriyle hazırlandı. Bölgedeki arkeolojik yüzey araştırmalarını da destekleyen Aliağa Belediyesi, Yrd. Doç. Dr. Murat Çekilmez ve Dr. Emel Dereboylu Poulain editörlüğünde hazırlanan kitabı Aliağa Kent Kitaplığı kültür yayınları dizisinden yayımladı.

Yrd. Doç. Dr. Murat Çekilmez, Myrina ve Gryneion antik kentlerinin gün ışığına çıkarılması için çok büyük bir adım olduğunu ifade ederek Aliağa Belediyesi’ne teşekkür etti. Çekilmez, “Aliağa Belediyesi bölgenin arkeolojik, tarihi kültürel birikiminin ortaya çıkarılması için büyük çaba sarf ediyor. Son yıllarda yaptığımız Arkeolojik Yüzey Araştırmalarında da hep Aliağa Belediyesi’ni yanımızda bulduk. Belediye, bölgenin ekonomik kalkınmasının yanında kentin çevresel, sosyal, kültürel yaşamına katkıda bulunmayı çok önemsiyor" dedi.



"8 bin yıllık birikimini geleceğe taşımak için çalışıyoruz"

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar da şöyle konuştu:

"Aliağa sadece bir sanayi kenti değil. Aliağamızın uzun plajlarının hemen yanında antik kentlerimiz, büyük bir arkeolojik tarihi kültür var. Bölgemizin 8 bin yıllık tarihi, çok kültürlü geçmişi bu kenti çok zenginleştiriyor. Aliağa’nın tarihi, kültürel folklorik tüm kültür mirasını kent belleğine kazandırmak ve bölgenin 8 bin yıllık birikimini geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Bu kültür aktarımı çabalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra da Aliağa’nın gerek tarihi arkeolojik, gerekse de somut olmayan kültürel birikimiyle ilgili yayınlarımız olacak. Bunları kayıt altına alıp geleceğe taşımak hem görevimiz, hem de sorumluluğumuz. Aliağa’nın kültürel birikimini gelecek kuşaklara aktaracak bu eserin yayınlanmasına destek olan tüm kişi ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum."
Kaynak: İHA