Hollanda'ya Giden Ekip, Yurda Döndü

Adıyaman Kahta Özel Eğitim Uygulama Merkezi Erasmus+ Proje ekibi Hollanda’daki ‘Oynaya oynaya gelin çocuklar’ konulu eğitim projesini tamamlayarak yurda döndü.

Hollanda'ya Giden Ekip, Yurda Döndü
Kahta Özel Eğitim Uygulama Merkezi 6 öğretmeni ile proje finansmanının Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (www.ua.gov.tr) tarafından sağlanılan Erasmus+ kapsamında 2016 yılında hazırlanan ‘Oynaya oynaya gelin çocuklar’ başlıklı proje ile oyunla eğitim konulu eğitim araştırmaları için Hollanda’da yapılan eğitimden geldi. Kahta Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğretmenleri, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen projeyle Hollanda’nın Amsterdam Şehrinde 5 günlük eğitimleri tamamladı. 6 kişiden oluşan proje ekibi ‘Oynaya oynaya gelin çocuklar’ başlıklı proje ile oyunla eğitim metodunu inceledi.

Proje Koordinatörü ve Kahta Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Ebubekir Akbaş konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Hollanda’da öğrenciler 4 yaşına geldiklerinde okul öncesi eğitim ile tanışıyor. Öğrenciler, 8 yıllık eğitimlerinin ardından CİTO adındaki sınavlara girerek bir üst eğitim kuramlarına başvuruyor. Başvuru esnasında okul komisyonu, öğrencinin almış olduğu puana göre yönlendiriyor. Burada rehberlik ve yönlendirme birimleri eğitim sisteminde önemli bir yapıya sahip. Hollanda’da eğitim basamakları sırasıyla, okul öncesi eğitim, temel eğitim, orta dereceli eğitim, meslek eğitimi, yüksek eğitim ve üniversite, bilimsel eğitim şeklinde sıralanıyor. Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler temel eğitime başlamasıyla birlikte süreç içerisinde özel durumu fark edildiği andan itibaren okul yönetimi tarafından yönlendiriliyor. Daha sona okul yönetimi ve yönlendirmeler ile aile, öğrencinin normal eğitim ile beraber devam edip etmeyeceğine karar veriyor. Normal eğitim ile beraber devam edilmesi durumunda özel öğrencinin ihtiyaçlarının giderilmesi için bir görevli sınıfta çalışıyor” dedi.

Hollanda’da okulların yönetim ve denetiminde belediyelerin sorumlu olduğunu kaydeden Müdür Akbaş, “Okullar sivil toplum kuruluşları tarafından hem finans alanında hem de farklı alanlarda destekleniyor. Okul seçiminde din kavramının etkili olduğu ve herhangi bir dine mensup olmayanların da okulu bulunuyor. Öğrencilerin okula geliş, gidiş ve beslenme gibi ihtiyaçları aileleri tarafından karşılanıyor. Öğrenciler ya aileleri tarafından ya da bisikletleri ile okula gidiyor. Haftanın belirli günlerinde okullar uzman kişiler tarafından kontrol ediliyor. Eğitimi ciddi ve dinamik bir şekilde ele alan okullar, bu konuda aile ile çok sıkı bir iletişim içinde. Rehberlik servisinin yönlendirme konusunda önemli bir yere sahip. Öğrenciler okula maddi olarak yük olmadan eğitim hayatlarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA